Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
31 mars 2021 11:51
Illustrasjon: Vindindustrianlegget på Smøla i Møre og Romsdal. Foto: Steinar Melby
Illustrasjon: Vindindustrianlegget på Smøla i Møre og Romsdal. Foto: Steinar Melby

I forrige uke avgjorde Olje- og Energidepartementet at det ikke blir utsatt frist for igangsetting for vindkraftverket Havsul I på Mørekysten. 

Vedtaket  er i tråd med Stortingets anmodningsvedtak om å ikke gi forlenget frist for idriftsettelse av vindkraftverk utover 31. desember 2021 og energimeldingen fra 2016, hvor det ble varslet en innstramming i praksisen med forlengelse av konsesjoner etter utløpet av fristen for å delta i elsertifikatmarkedet

Ålesund ville utsette fristen

Aukra kommune hadde ikke merknader til at det ble gitt utsatt frist for idriftsettelse, mens  Ålesund kommune (tidligere Sandøy kommune) anbefalte at utbygger får fristutsettelse. Herøy kommune var  imidlertid bekymret for fuglebestanden på Runde, som til nå har vært truet som følge av blant annet sviktende mattilgang. Statsforvalteren i Møre og Romsdal frarådet at Havsul I AS fikk fristutsettelse fordi konsekvensutredningen var over 10 år gammel. 

Begrunnelsen fra departementet

Departementet begrunner beslutningen om å endre NVEs vedtak lagt vekt med at opprinnelig konsesjon og konsekvensutredning er gammel og trenger oppdateringer. I tillegg 

ser man at konsesjonæren trolig trenger ytterligere fristutsettelser og konsesjonsendringer før en eventuell realisering kan skje. Det er heller ikke dokumentert lønnsomhet i prosjektet. 

Departementet mener videre at eventuelle nye planer for en utbygging av Havsul 1 vindkraftverk eventuelt bør behandles gjennom en ny konsesjonsbehandling. Da må man nullstille totalt da det må foreligge en forutgående prosess med åpning av areal. 

Etter havenergilovforskrifta § 1 annet ledd krever dette en forutgående prosess med åpning av areal. 

Motvind Nordvest – En gledens dag og en seier for fornuften

John I. Myklebust brukt utad copyJohn I. Myklebust, styreleder i Motvind Nordvest

Dagen da pressemeldingen kom, sa John Ivar Myklebust i Motvind Nordvest at det var en gledens dag og at dette var en seier for fiskeriene, hele fiskeri-Norge og bærekraftig fiskeriforvaltning.

– Vi har brukt store ressurser for å overbevise regjeringen om at en slik vind-industri i sildas vandrings- og gyteområde er i strid med “føre var–prinsippet” og dette har vi nå fått gjennomslag for, sier Myklebust.

Motvind Nordvest vil spesielt fremheve et tett og godt samarbeid med fiskeri-organisasjonene. Uvurderlige har senior havforsker John Dalen, pensjonert fra Havforskningsinstituttet vært med sin kunnskap om lydens innvirkning på livet i havet og advokat Anders Svinø på det juridiske. – Vi har hatt den beste kunnskapen tilgjengelig sier Myklebust.

Klagerne vant frem

Lista over klagerne som til slutt vant fram var:

  • Motvind Nordvest
  • Norges Miljøvernforbund
  • Norsk Ornitologisk Forening (NOF)
  • Aksjonsgruppen Runde mot Havsul I
  • Norges Naturvernforbund
  • Sabina
  • Norges Fiskarlag
  • Møre og Romsdal Fiskerlag
  • Havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte