fbpx
Annonse
Annonse
Henning Torset, gruppeleder i Aure Høyre
Artikkel
Henning Torset, gruppeleder i Aure Høyre
08 april 2021 08:44
Kart som viser samferdselsprosjektet "Solskjeltriangelet" som binder sammen Kristiansund og Aure med tunell under Talgsjøen, Smøla og Aure med tunell under Edøyfjorden samt Aure og Heim med bru over Vinjefjorden.
Kart som viser samferdselsprosjektet "Solskjeltriangelet" som binder sammen Kristiansund og Aure med tunell under Talgsjøen, Smøla og Aure med tunell under Edøyfjorden samt Aure og Heim med bru over Vinjefjorden.

Mye av fremtidens verdiskapning vil finne sted ved kysten vår. Det er derfor svært viktig å få etablert en fergefri kystvei langs kysten fra Hustadvika til Hitra/Frøya. Dette vil legge grunnlaget for videreutvikling og styrker samarbeid mellom næringslivet og kommunene i regionen med stor nasjonal verdiskaping innen olje- og gassvirksomhet, fiskeri/havbruk, turisme og nye muligheter knyttet til havet. Reisetiden vil bli betydelig redusert, noe som vil ha stor positiv nærings- og samfunnsmessig betydning for vår region.

Nordmøres største samferdselsprosjekt

For å kunne realisere en slik region er vi nødt til å få realisert det største samferdselsprosjektet på Nordmøre noensinne og vi må starte nå. Aure, Heim, Smøla og Kristiansund kan knyttes sammen til en større døgnåpen felles bo- og arbeidsmarkedsregion ved å få etablert tre store samferdselsprosjekter:

 • Tunnel under Talgsjøen (Aure – Kristiansund)
 • Tunnel under Edøyfjorden (Smøla – Aure)
 • Broforbindelse over Vinjefjorden (Aure – Heim)

Vi har døpt prosjektet for Solskjeltriangelet

De tre kommunene Aure, Smøla og Kristiansund opprettet i 2007 selskapet Nordre Nordmøre Bru og Tunnelselskap AS (NNBT) for å spisse arbeidet med å få realisert fastlandsforbindelsene over Talgsjøen og Edøyfjorden. Selskapets formål er å realisere bru og tunnelprosjekter på nordre Nordmøre, gjennom felles finansiering og gjennomføring av en felles ferge-, bru og tunnelstrategi. Det har imidlertid vært liten aktivitet i selskapet siden 2015. I budsjettforslaget for 2021 la Aure Høyre inn 300 000 i engangsstøtte til NNBT for å stimulere til økt aktivitet, men dette ble dessverre nedstemt av posisjonen.

Aure Høyre ønsker at Nordre Nordmøre Bru og Tunnelselskap blir omdannet til å bli utbyggingsselskap for Solskjeltriangelet og selskapet døpes om til Solskjeltriangelet AS. Heim kommune bør inviteres inn på eiersiden av selskapet.

Finansieringsløsninger må på plass

Det nye selskapet må jobbe aktivt for å finne finansieringsløsninger til prosjektet. En grovkalkyle viser at totalkostnaden for dette viktige prosjektet er på 7 mrd. Trafikkanalyser viser at det er mulig med selvfinansierende fylkesveiprosjekt, gitt mulighet for inntil 40 års bompengeperiode.

Dette vil bidra til lavere priser for brukerne samt at vekstpotensialet kan tas ut raskt. Samtidig må det vurderes både nye finansieringskilder og finansieringsløsninger for store infrastrukturprosjekter. Investeringene må kunne skrives ned over lengre tid i tråd med prosjektenes reelle levetid, inkludert bompengeperioder for inntil 40 år for fergeavløsningsprosjekt.

Forene krefter

Sammen med den planlagte fergeforbindelsen til Hitra vil Solskjeltriangelet binde sammen viktige næringsregioner ved kysten vår. Det er viktig ar vi forener kreftene våre og står sammen om denne satsningen. Vi håper at næringslivet også vil være med å bidra i dette prosjektet.

Av: Henning Torset, gruppeleder for Aure Høyre

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Arne Almaas · 3 måneder siden
  Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten av fylket om 30 år. 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 188 comments
 • Lars Svein Valderhaug 126 comments
 • Lama Vik 37 comments
 • Jan Rune Haukvik 30 comments
 • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte