fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 april 2021 20:00
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på partiets landsmøte, som holdes digitalt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på partiets landsmøte, som holdes digitalt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk med seg landsmøtet på å si nei til en generell avkriminalisering av narkotika. Men tunge rusbrukere skal slippe straff.

Det var et splittet landsmøte som fredag tok stilling til saken. Den nervepirrende voteringen ble enda mer dramatisk da hele det tekniske systemet hengte seg opp.

Voteringen endte med at 188 delegater stemte for redaksjonskomiteens forslag om å si nei til full avkriminalisering av bruk og besittelse av små brukerdoser med narkotika. Utfallet er i tråd med partileder Jonas Gahr Støres anbefaling til landsmøtet.

– Landsmøtet er veldig samlet på at vi nå må ta et krafttak for tunge rusbrukere, som skal møtes med helsehjelp, ikke straff. Det er jeg veldig glad for, sier Støre til NTB.

Begrenset avkriminalisering

Kompromisset betyr at Arbeiderpartiet går inn for å videreføre straffereaksjoner for bruk og besittelse av narkotika, men avkriminalisere for tunge rusavhengige.

Ap-lederen understreker at det er snakk om en begrenset avkriminalisering, men at det er flertall i partiet for fortsatt å kunne møte bruk av ulovlige stoffer med reaksjon fra samfunnet.

– Vi skal ikke senke terskelen for unge inn i rus. En generell avkriminalisering av narkotika frykter jeg mange unge mennesker vil blande sammen med legalisering, sier han.

En av tre vil ha avkriminalisering

Over en tredel av delegatene støttet dissensen i uttalelsen fra et mindretall i redaksjonskomiteen som gikk inn for full avkriminalisering.

Blant dem var Ap-tungvektere som Oslos byrådsleder Raymond Johansen, ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen og næringspolitisk talsmann Eigil Knutsen.

I forkant av voteringen fredag ettermiddag oppfordret Persen innstendig landsmøtet til å stemme for dissensen og understreket blant annet at likhet for loven også må gjelde i ruspolitikken.

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Men jeg er glad for at landsmøtet beveget seg i riktig retning og sier ja til å avkriminalisere for tunge rusbrukere. Og så er vi enige om å styrke innsatsen for de unge, sier Persen til NTB.

Hun tror imidlertid det vil bli en utfordring å lage et forutsigbart skille mellom tunge rusavhengige og unge som er på vei inn i en ruskarriere.

Rusreform

Ap håper nå på nye forhandlinger i Stortinget, som nå har regjeringens forslag til rusreform til behandling.

Men uten Aps støtte til avkriminalisering kan hele reformen ryke. Regjeringen har tidligere uttalt at de er villig til å komme Ap i møte på mye, men ikke på dette punktet.Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte