fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 april 2021 13:34
MDGs Lan Marie Berg ber statsminister Erna Solberg (H) komme med en garanti for at Norge ikke vil sabotere de nye klimainitiativene fra USAs president Joe Biden. Foto: Terje Pedersen / NTB
MDGs Lan Marie Berg ber statsminister Erna Solberg (H) komme med en garanti for at Norge ikke vil sabotere de nye klimainitiativene fra USAs president Joe Biden. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDGs Lan Marie Berg ber statsminister Erna Solberg (H) garantere at Norge ikke vil torpedere de nye klimainitiativene fra USAs president Joe Biden.

– Jeg ønsker meg en tydelig garanti fra regjeringen for at Norge ikke vil motarbeide forslag om å stanse subsidier til fossil energi eller begrensninger på oljeboring i Arktis, sier Berg.

Hun mener regjeringens oljepolitikk skader det globale klimasamarbeidet.

– Jeg er bekymret for at den norske regjeringens aggressive oljepolitikk bidrar til å sabotere framdriften på Bidens toppmøte, sier MDG-profilen, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo og MDGs førstekandidat i hovedstaden.

– Norge er et lite land, men vi er en stormakt som energinasjon og som en sentral aktør i Arktis-samarbeidet, der Biden ønsker et moratorium mot oljeleting, sier hun.

Klimainitiativer

Berg trekker fram flere initiativer fra Biden som kan bli ubehagelige for oljenasjonen Norge:

* Biden har stanset tildelingen av nye olje- og gasslisenser på føderal grunn i USA og innført et moratorium på petroleumsvirksomhet lengst nord i Alaska.

* Biden har også varslet at han vil jobbe for et globalt moratorium på boring offshore i Arktis.

* I tillegg har Biden varslet at han vil jobbe for en stans i subsidieringen av fossile brensler.

– Det regjeringen burde gjøre på toppmøtet, var å omfavne initiativet til å stanse med oljeleting i Arktis, og melde om at Norge følger etter Danmark, Frankrike, New Zealand og stanser med leting etter enda mer olje og gass, sier Berg.

MDGs landsmøte gikk tidligere i vår inn for full stans i tildelingen av nye letelisenser i Norge og utfasing av norsk olje- og gassvirksomhet innen 2035.

Motsatt fortegn

Også fra Fremskrittspartiet kommer det en bønn til statsministeren.

Men da med helt motsatt fortegn.

– Biden har vært tydelig på at han ønsker innstramninger i leting og utvinning av olje nord i Alaska og i Arktis. Jeg frykter at han vil forsøke å overføre denne forbudslinjen til andre nordlige steder i verden, som for eksempel i Barentshavet, sier Frps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland.

Han ber statsministeren være krystallklar overfor USA på at Norge ikke vil stanse letingen sør for iskanten.

Eksempel til etterfølgelse

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, mener statsministeren burde la seg inspirere.

– Det er ikke hver dag vi vil anbefale Norge å følge USAs eksempel, sier Pleym.

– Men når en president har så høye klimaambisjoner for Arktis som det Biden har signalisert, må Solberg spille på lag og ikke være en bremsekloss.

SVs partileder Audun Lysbakken frykter at Norges troverdighet kan stå på spill.

– Norges troverdighet ute er avhengig av hva vi gjør hjemme, og spagaten blir veldig stor hvis vi både skal heie på andre land som kommer i gang med det grønne skiftet, og samtidig investere i mer fossil energi selv, sier Lysbakken til NTB.

– Jeg er ofte opptatt av at Erna Solberg ikke skal høre for mye på USA. Men det vil være litt leit om hun skal la være å gjøre det i denne saken, fortsetter han.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte