Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 april 2021 10:38
Del på Facebook
Studentlivet har ikke vært helt det samme det siste året. Mange studenter oppgir at de er ensomme og svært mange finner digital undervisning demotiverende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Studentlivet har ikke vært helt det samme det siste året. Mange studenter oppgir at de er ensomme og svært mange finner digital undervisning demotiverende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets helse- og trivselsundersøkelse blant norske studenter viser at 45 prosent sliter psykisk og 54 prosent føler seg ensomme, langt flere enn tidligere.

Årets resultater fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) ble presentert digitalt mandag. Andelen i undersøkelsen som oppgir at de har hatt tanker om å ta sitt eget liv i løpet av de siste to ukene er nesten doblet siden 2010. Da var det 8 prosent, i 2021 er det 15 prosent.

– Det er grusom lesing og vonde tall, sa leder Andreas Trohjell i Norsk studentorganisasjon (NSO) under presentasjonen.

Dette er en tilleggsundersøkelse til SHoT for å se spesielt på effektene av pandemien på studentenes hverdag og trivsel. Mer enn 62.000 studenter har deltatt i vurderingen av egen helse.

Andelen som sier de sliter med alvorlige psykiske plager, har økt fra 32 prosent i 2018 til 45 prosent i 2021.

Andelen som sier de savner noen å være sammen med, føler seg utenfor eller isolert, er økt fra 30 prosent i 2018 til 54 prosent i 2021.

– Må tas på alvor

Det er også en markant nedgang i vurderingen av egen fysisk helse. I 2018 sa 79 prosent av studentene at de hadde god fysisk helse. Nå sier 68 prosent det samme.

– Vi har nok aldri sett så høye tall i noen andre undersøkelser, sier områdedirektør for psykisk og fysisk helse, Knut Inge Klepp i Folkehelseinstituttet (FHI).

Han sier studenter er en relativt ressurssterk gruppe, men at resultatene fra undersøkelsen er et signal som må tas på alvor.

– Det er en veldig alvorlig tilbakemelding fra veldig mange unge mennesker som har hatt et knalltøft år. Psykisk helse er høyt oppe på min prioriteringsliste, sier høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til NRK.

Øker mer enn før

– Stengte campus, mindre bevegelighet og stengte treningssentre kan se ut til å ha påvirket store deler av studentenes helse, både den psykiske og den fysiske, sier leder for SHoT 2021, Kari-Jussie Lønning, i en pressemelding.

Det har vært en generell økning i psykiske plager blant studenter de siste ti årene.

– Økningen i tilleggsundersøkelsen er større enn tidligere. Det må tas på største alvor, sier Lønning.

Manglende kontakt med medstudenter og mindre engasjerende forelesninger oppgis som de største utfordringene. Rundt halvparten sier i svarene sine at mer enn 80 prosent av undervisningen har vært digital.

Hele sju av ti vurderer den digitale undervisningen som dårligere eller mye dårligere sammenlignet med tradisjonell undervisning. Åtte av ti sier den største utfordringen da er mangel på kontakt med medstudenter og faglærer. Det er særlig de yngste studentene som sliter.

Selvskading

I undersøkelsen oppgir 19 prosent å ha søkt hjelp for psykiske plager det siste året.

Det er nesten like mange som oppgir å ha en psykisk lidelse, som 18 prosent sier de har. 12 prosent av studentene sier de lider av depresjon, mens 11 prosent lider av angst.

Ifølge undersøkelsen er selvmeldt omfang av selvskading og selvmordstanker høyt. Én av fem svarer at de har skadet seg selv med vilje, men det oppgis ikke hva som legges i begrepet selvskading i denne sammenhengen.

(©NTB)

Fakta: Rapport om studenters psykiske helse

Over 62.000 studenter har i våres svart på undersøkelsen om helse og trivsel. Funnene betegnes som alvorlige.

• 45 prosent av de spurte sier de sliter med alvorlige psykiske plager. Det har økt fra 32 prosent i 2018.

• 54 prosent sier de savner noen å være sammen med, føler seg utenfor eller isolert, sammenlignet med 30 prosent i 2018.

• 19 prosent svarer ja på spørsmål om de noen gang har skadet seg selv med vilje, men uten å ville ta livet sitt. Det er stor forskjell mellom kjønnene. Omfanget er vesentlig høyere blant kvinner (24 prosent) enn blant menn (10).

• 15 prosent svarer at de har hatt selvmordstanker siste 14 dager, en økning fra 11,4 prosent i 2018. Andelen med selvmordstanker har økt jevnt siden 2010.

• 4,3 prosent oppgir å ha forsøkt å begå selvmord en gang i livet.

• 43 prosent av studentene oppfyller de formelle kriteriene for søvnløshet. Det har vært en jevn økning i søvnproblemer siden 2010.

Kilde: Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) / FHI

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse