Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 april 2021 16:01
– Min vurdering er at innreisesystemet var for tillitsbasert i møte med økt smitte i Europa gjennom høsten, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
– Min vurdering er at innreisesystemet var for tillitsbasert i møte med økt smitte i Europa gjennom høsten, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statsministeren kom med noen erkjennelser da hun redegjorde for koronakommisjonens rapport for Stortinget, men opposisjonen er ikke fornøyd.

I redegjørelsen erkjente Erna Solberg (H) blant annet at innreiseordningene var for tillitsbasert i fjor høst da det kom en ny smittebølge i Europa.

– Vi hadde på dette tidspunktet et system på plass, hvor karantene trådte i kraft for reisende fra land hvor smitten kom over gitte terskler. I ettertid må vi erkjenne at karanteneplikten for lenge var for tillitsbasert, sa statsministeren i sin redegjørelse.

Solberg sa også at hun er enig med kommisjonen om at vedtaket om inngripende tiltak 12. mars burde vært tatt av regjeringen og ikke Helsedirektoratet, og hun erkjente at pandemiscenarioene til DBS og WHO burde ha vært utfordret.

– Burde utfordret vedtatte sannheter

I koronakommisjonens 450 sider lange rapport som ble lagt fram 14. april, er hovedkonklusjonen er at myndighetenes håndtering samlet sett har vært god, men at de ikke var godt nok forberedt da pandemien kom.

– Jeg er enig i at vi i beredskapsarbeidet i for liten grad har utfordret vedtatte sannheter om hvordan pandemier skal håndteres i Norge, sa Solberg, som videre pekte på at Norge var forberedt på en influensapandemi, men at den ikke omfatter virus med andre egenskaper.

Men opposisjonspartiene mener at Solberg kunne ha tatt mer av de rundt 60 læringspunktene fra kommisjonen til seg.

– «Spiller ned» kritikken

– Inntrykket når jeg hører statsministeren, er at hun spiller ned mye av kritikken, mange av disse manglene og svakhetene, og jeg syns hun er lite ydmyk i forhold til mange av forslagene til tiltak, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stortinget etter redegjørelsen.

SV-leder Audun Lysbakken mener også det er «oppsiktsvekkende» at statsministeren ikke kom med mer selvkritikk. Frps Sylvi Listhaug sa at regjeringen har sviktet på importsmitte, og Senterpartiets Marit Arnstad mener rapporten er pinlig for Solberg.

– Paradokset er stort, for da Høyre gikk i regjering var det et viktig valgkampløfte å gjøre Norge bedre rustet til slike kriser, sa hun.

Vil ha behandling før valget

Hun viste til at statsministeren erklærte at beredskapsarbeidet skulle styrkes og gjennomføringskraften økes da hennes regjering tiltrådte i 2013.

– Kommisjonen dokumenterer at disse løftene ikke er innfridd etter sju år og like mange beredskapsministre. Slik er kommisjonens rapport ikke bare alvorlig for beredskapen, men også litt pinlig for statsministeren, sa Arnstad.

Både SV og Rødt ber nå om at rapporten blir behandlet av kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget før høstens stortingsvalg.

Under Solbergs redegjørelse mandag ble det også klart at regjeringen vil legge fram en stortingsmelding når pandemien er over, og at det i statsbudsjettet for neste år vil bli lagt fram et forslag til hvordan en permanent ordning for lagring av smittevernutstyr skal organiseres.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 13 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Her oppsummerer Jørn Inge på rekke og rad vesentlig punkt der SVV svikter oppgaven sin og ikke minst befolkningen i ...
Terje Sundsbø 16 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Allerede i innledningen bommer Jørn Inge Løvik, daglig leder i Romsdalsaksen. Han hevder feilaktig at ca 60% av E39 trafikken ...
Geir Gerhard Greger 1 dager siden Agfa Isolette I
Jeg er imponert over min gamle turntreners kunnskap om kameraer. Jeg har ingen genuin interesser for kameraer selv, men synes ...
Petter E. Olsen 1 dager siden Kortslutning mellom eliten og vanlige folk
Og som alle som husker litt lenger enn til i fjor vet så startet hele galskapen også under en AP-statsminister:  ...
Terje Sundsbø 6 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyKrysningspunktene som SVV benytter seg av er basert på trafikktellinger og hvor tyngdepunktene for trafikken går. De viser at Møreaksen ...
Terje G. Finnøy 6 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje SundsbøAng. krysningspunkt så er det nok andre som har vært selektiv (kreativ) underveis i det riggede Møreaksen prosjektet. Oppdraget fra ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte