Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 april 2021 07:34
Statsminister Erna Solberg (H) sier det er motbydelig å kalle politiske meningsmotstandere for landssvikere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Statsminister Erna Solberg (H) sier det er motbydelig å kalle politiske meningsmotstandere for landssvikere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statsminister Erna Solberg (H) sier at historien til AUF-eren Astrid Hoem om hets gjør inntrykk. – Motbydelig, sier hun om at AUF-ere stemples som landssvikere.

En ny undersøkelse fra Medietilsynet viser at det er flest unge som opplever hatefulle ytringer. AUF-leder Hoem (26) sier til NRK at hun ikke lenger leser kommentar eller orker å lese meldinger fra fremmede.

– Jeg har ikke opplevd de aller verste drapstruslene. Det er ofte kommentarer på utseendet eller at noen er uenig i det man har sagt, og mener at man ikke burde få lov til å si det. At man er landssviker er noe en ofte ser i kommentarfeltene. Det er mye hat mot AUF, sier Hoem til NRK.

Medietilsynets undersøkelse viser at 20 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år har opplevd netthets. 13 prosent oppgir å ha fått hatefulle ytringer, noe som er den vanligste formen for netthets, ifølge undersøkelsen.

– Ingen skal måtte oppleve dette

Statsminister Erna Solberg rykker nå ut med støtte til AUF-lederen i en skriftlig uttalelse sendt til NTB.

– Historien til Astrid Hoem i AUF gjør inntrykk. Selvsagt er ingen i AUF landssvikere. Det er en motbydelig merkelapp å sette på noen. Ingen skal måtte oppleve hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted, sier Solberg.

AUF-lederen sier også at hetsen blant annet fører til at hun går glipp av meldinger fra folk som vil diskutere på en skikkelig måte, ettersom hun ikke orker å åpne meldingene.

– Det er blitt en hardere og mer uforsonlig tone i sosiale medier. Mange opplever at de ikke kan delta i samfunnsdebatten fordi hetsen, sjikanen og utfordringene er blitt flere og større. Det svekker ytringsfriheten og demokratiet vårt, slår Solberg fast.

– Vi kan ikke akseptere at ytringer skal stilne fordi vi ikke kan oppføre oss på nettet, sier statsministeren.

Russepresident Sara Landaas ved Bodin videregående skole har også stått fram i NRK og fortalt om hetsen hun fikk etter å ha foreslått at russen skulle prioriteres i vaksinekøen.

– Når folk skrev at de ønsket meg død var det litt ekkelt. Da ville jeg bare være hjemme, sier hun.

– Fellesskapet taper

– Dessverre er det mange som har lignende historier, og derfor har det vært viktig for regjeringen å ta tak i dette. Vi har i mange år jobbet målbevisst for å motvirke rasisme og hatkriminalitet, og vi har blant annet lagt fram en strategi mot hatefylle ytringer, sier Solberg.

Statsministeren ber folk fortsette å bry seg, og sier at om vi slutter å gjøre det vil fellesskapet stå igjen som taperen.

– Vi må kjempe for demokrati, frihet, åpenhet og toleranse hver eneste dag og på alle arenaer i samfunnet, sier Solberg.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 4 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte