Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 mai 2021 19:54
Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil gi sin plass i vaksinekøen til en lærer. Foto: Vidar Ruud / NTB
Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil gi sin plass i vaksinekøen til en lærer. Foto: Vidar Ruud / NTB

Torstein Tvedt Solberg (Ap) kaller det hårreisende å prioritere stortingspolitikerne i vaksinekøen og avstår fra sin dose. Det samme gjør Rødts Bjørnar Moxnes.

– Jeg vil rett og slett avstå fra min vaksine. Jeg synes den bør gå til en lærer eller ansatt i skole eller barnehage, sier Solberg til NTB.

Han påpeker at når inntil 500 personer som omtales som samfunnskritisk nøkkelpersonell i Stortinget, regjeringen, Slottet og Høyesterett får snike i køen, har regjeringen åpnet for prioritering av ulike samfunnsgrupper.

– Jeg synes det er rart at regjeringen nå åpner ballet for å prioritere grupper, men at man da ser bort fra ansatte i skoler og barnehager, sier Solberg.

– Opp til hver enkelt

Han får støtte fra partileder Moxnes i Rødt, mens også Ap-kollega Maria Karine Aasen-Svensrud har varslet på Facebook at hun sier fra seg sin vaksine.

Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe sier at partiet ikke kommer til å gå for en kollektiv vaksinenekt på Stortinget.

– Det er opp til hver enkelt representant om de vil takke ja eller nei til vaksinen. Det kan finnes mange gode grunner til å takke ja, så vi respekterer begge deler, sier Håkonsen til NTB.

– Nøkkelpersoner

– Det er mange andre grupper i samfunnet som er mer utsatt for smitte enn politikere, blant annet lærere og barnehageansatte, sier Moxnes til VG.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet sier til NTB at det ikke er noen tvil om at vaksineringen er frivillig.

– Grunnen til at vi nå skal vaksinere 500 personer er fordi de er nøkkelpersonell i håndteringen av pandemien, og for å sikre at demokratiet og samfunnet fungerer.

– Når det gjelder om lærere, og eventuelt andre yrkesgrupper, skulle prioriteres, har FHIs råd vært at de ikke skulle det. Det kunne komplisere vaksineringen i kommunene, og i verste fall utsette den, sier Korkunc.

– Lærere er heller ikke ekstra utsatt for smitte, med unntak av områder med mye smitte over lang tid. Disse områdene har vi prioritert gjennom en sterkere geografisk omfordeling.

Saliba understreker at vaksinestrategien er fastlagt.

– Forholdsregler

Det er nettopp mulighet til å beskytte seg selv Solberg mener er en viktig grunn til ikke å prioritere den gruppen regjeringen har gjort. Han er ikke redd for at personer i samfunnskritisk ikke skal kunne utføre oppgavene sine.

– Det er en god og vanskelig problemstilling, men vi har håndtert pandemien godt. Det har vært tett og godt med møter. Jeg har heller ikke sett at det har stoppet veldig opp i rettssystemet, sier han

– Vi har tatt forholdsregler, med pleksiglass og sprit. Vi har kuttet ut unødvendig besøk. Vi har muligheter til å ta de forholdsreglene som er nødvendig, legger han til.

Normal hverdag

Tvedt Solberg er tydelig på at prioriteringen burde kommet for en god stund siden.

– Da kunne flere vært vaksiner før sommerferien, sier han.

– Men selv med de mest optimistiske scenarioene vil det være vaksinering utøver høsten. Det viktig at man kan planlegge for mest mulig normal hverdag etter sommeren, mener han.

– Du sier at dere ønsker å prioritere grupper, er det noen andre grupper du vil ha fram i vaksinekøen?

– For min del handler det mest om skole og barnehage. Det er også andre grupper som har stått i fronten, men som har fått andre gode tiltak. Lærere og ansatte i skoler og barnehager har hatt en vanskelig hverdag. Det er en stor smittefrykt der ute. Lærer kan ha alt fra 50 til 100, noen 200 nærkontakter i løpet av en dag.

– Skjerme barn og unge

Fredag pekte helseminister Bent Høie overfor NTB på en tall fra Israel NTB. der en stor andel av befolkningen er vaksinert, viser at det er lite smitte fra barn til voksne.

– Barn i Israel er ikke beskyttet, men smitten synker like kraftig som blant voksen, understreker han.

Tvedt Solberg understreker at det fremdeles er viktig å skjerme barn og unge.

– Da er de ansatte nøkkelen. Dessuten er lærerne en yrkesgruppe som ikke kan skjule seg bak pleksiglass. Man kan ikke si til et barn at det må holde en meter avstand, påpeker Solberg.

Statssekretær Saliba er enig at akkurat dette er uheldig.

– Det er mange pandemien har fått konsekvenser for. FHIs vurdering er å ikke prioritere enkelte yrkesgrupper. Vi mener det beste for hele landet er å få slutt på pandemien.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte