Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 juni 2021 10:03
Del på Facebook
Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB
Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina førte i mange år en upopulær og streng ettbarnspolitikk. Nå vil myndighetene at kineserne får flere barn, men plutselig er det de unge som vegrer seg.

Denne uka sendte kinesiske myndigheter ut et gledesbudskap om at kinesiske par nå kan få tre barn. Men dagens unge jubler altså ikke.

Høye kostnader, begrenset plass og sosialt innarbeidede mønstre om at små familier er best, bremser kinesernes lyst til å få så mange som tre barn.

For mange unge betyr regjeringens mange løfter om støtte, lite på grunn av høye levekostnader.

– Mange av kvinnene jeg kjenner ønsker faktisk ikke å få barn i det hele tatt, forteller den 22 år gamle masterstudenten Yan Jiaqi til AFP i Beijing.

– Så ikke snakk om å få tre, sier hun.

Økende, aldrende befolkning

Men kinesiske myndigheter vil absolutt forsøke å overtale kvinner til å føde flere barn. De er bekymret for en stadig større, aldrende arbeidsstyrke med påfølgende økende helseutgifter og pensjonsutbetalinger. De frykter også for at den aldrende befolkningen på sikt vil føre til økonomisk stagnasjon.

Landets kommunistledelse må derfor klare å overtale folk som Yang Shengyi til å få flere barn. 29 åringen har fått to sønner, og mener det er mer enn nok i Beijing, som er en kostbar by å leve i.

– Vi har verken mye penger eller mye plass hjemme, så jeg ser ikke for meg at vi skal få et tredje barn, sier han.

– Vi merket fort overgangen fra å ha ett barn til to – det ble bare halvparten så mye på hver, fastslår han.

Vil ikke ha barn

For andre er det altså utenkelig å få barn i det hele tatt. Bylivet med sine høye utgifter, lange arbeidsdager, dyre boliger og en tøff og kostbar vei til utdannelse, gjør det lite attraktivt.

– Unge mennesker i dag tenker nok ikke så mye på å videreføre slekta. De føler at egen livskvalitet er viktigere, sier Yan Jiaqi.

Denne stadig mer utbredte holdningen skremmer Kinas ledere, som nå forsøker å snu trenden.

Men de vage løftene om å økonomisk støtte og større skille mellom arbeid og privatliv, slo i hvert fall ikke an i kinesiske sosiale medier.

Sosiale medier fulle av vitser

De nye signalene utløste derimot hånlige reaksjoner. Unge kinesere opplever sterk konkurranse på arbeidsmarkedet og dessuten et sterkt press om å støtte eldre foreldre. Og de har ikke søsken å dele kostnadene med – en byrde de må bære på grunn av Kinas tidligere ettbarnspolitikk.

Sosiale medier ble raskt arena for vitser om å øke befolkningen. Bilder av tredoble køyesenger til salgs ble spredd, samtidig som man fant lovprisninger av den økonomiske friheten til barnløse.

Kinaeksperter mener at regjeringen må gjøre langt mer enn bare å endre reglene.

– Å ha bare ett barn eller ingen barn har blitt den nye, sosiale normen i Kina,» sier Yi Fuxian, forsker ved University of Wisconsin-Madison.

Må tilby gratis barnepass

Yi mener Kina bør se til Japan, der myndighetene tilbyr gratis barnepass, gratis utdanning og boligtilskudd til unge par.

– Unge kinesere er under stort press, fastslår en kvinne i Shanghai. Selv har hun ett barn.

– De unge har ikke tid til å ta seg av barna på grunn av jobben. Og hvis de tar seg godt av barna, betyr det at de ikke har noen jobb, oppsummer hun tørt.

(©NTB)

Fakta om Kinas befolkning

  • Kina innførte i 1979 ettbarnspolitikken for å ha kontroll på befolkningsveksten.
  • I 2015 ga de par lov til å få to barn, og antall barnefødsler gikk noe opp i 2016, men har deretter falt hvert eneste år siden.
  • Innbyggertallet i Kina i dag er 1,41 milliarder mennesker.
  • I fjor ble «bare» 12 millioner kinesere født – det var rekordlavt.
  • Kinas fruktbarhet ligger på 1,3 – under nivået som trengs for å opprettholde en stabil befolkning, ifølge National Bureau of Statistics.

Kilder: AFP-NTB

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har fått med meg alt, også at du konstruerer di eiga kuvøse for å dyrke agendaen din.Ja, eg har ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu har ennå ikke fått med deg at jeg diskuterer KS2-rapporten, og utsagnene fra den? Referansegrunnlaget er like usikkert i KS2-rapporten ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDersom du har følgt med I timen har eg sitert frå dokumentet som SVV presenterte i oppstartsmøtet med skisse til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrHvis det er svært få referanseprosjekt som kan verifisere kostnadskalkylene fra SVV, så gjelder jo det samme også for KS2-rapporten. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøKS2 rapporten uttaler eksplisitt at der er svært få referanseprosjekt som kan verifisere kostnadskalkylene frå SVV som ligg til grunn ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu tar fullstendig feil. Møreaksen i sin nåværende form er svært meningsfull. Derfor vil Høyre gjeninnføre E39 Vik-Molde i NTP. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse