Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 juni 2021 17:29
Del på Facebook
Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med den nye LHBT+loven hører ikke Ungarn lenger hjemme i EU, mener Nederlands statsminister. Ungarn får krass kritikk på EU-toppmøtet i Brussel.

Mark Ruttes budskap er ikke til å misforstå idet han er på vei inn til møtet.

– For meg hører ikke Ungarn hjemme i EU lenger. Men det er ikke opp til meg alene å bestemme det – det er 26 andre land også. Vi må ta dette steg for steg, sier Rutte.

Rutte er en av 17 EU-ledere som før møtet markerte sin støtte for LHBT+-personers rettigheter og lover å fortsette kampen mot diskriminering.

Disse rettighetene har nå havnet i sentrum når de 27 EU-landenes ledere er samlet. Reaksjonene har vært mange og kraftige etter at Ungarn vedtok en ny lov som blant annet forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn.

I tillegg til filmer og bøker rammes også undervisningsmateriell. Dermed begrenses unges tilgang til informasjon om ulike legninger og seksuelle identiteter.

– Kjempet for rettigheter

Ungarns statsminister Viktor Orbán har på sin side forsvart loven og hevder han er en forkjemper for homofiles rettigheter.

– Under kommunistregimet ble homoseksualitet straffet, og jeg kjempet for deres frihet og deres rettigheter. Jeg forsvarer homofiles rettigheter, sier Orbán på vei inn til torsdagens toppmøte.

Over halvparten av medlemslandenes ledere mener altså at loven bryter med unionens verdier, men Orbán sier den «ikke handler om homofile».

– Den handler om å la foreldre ha enerett på å bestemme hvordan de vil lære barna sine om sex.

– Uakseptabelt

Stefan Löfven er en annen EU-statsminister som har skrevet under på brevet der lederne lover å fortsette innsatsen «for å garantere at fremtidens europeiske generasjoner kan vokse opp i en atmosfære av likestilling og respekt».

– Her stiller man ikke opp for menneskers likeverd, og da må vi komme med en tydelig markering, sier den svenske statsministeren. Når det gjelder tiltak viser han til EU-kommisjonen.

– De har en prosess på gang vis-à-vis Ungarn, så det får de ta seg av, men vi må si hva vi mener, sier Löfven.

Luxembourgs Xavier Bettel – som selv er homofil – deler noe av sin personlige historie på vei inn til møtet.

– Å akseptere at jeg var homo er det vanskeligste jeg har gjort, å akseptere det selv og si det til foreldrene mine. Å nå få høre at det skyldes noe jeg så på TV da jeg var yngre, er helt uakseptabelt – å blande sammen homoseksualitet pedofili og pornografi, er uakseptabelt, sier han.

Hans belgiske kollega Alexander De Croo kaller den nye loven bakstreversk, mens EU-kommisjonens leder har kalt den en skam.

– Ikke isolert, men delt

Samtidig er ikke Ungarn helt alene. Mens landene i Nord- og Vest-Europa og rundt Middelhavet står bak torsdagens brev, har ni lands ledere valgt å ikke skrive under. I tillegg til Ungarn gjelder det Bulgaria, Kroatia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og Tsjekkia.

– Om det er en vinner i alt dette, så heter han Orbán. Han er ikke isolert, han har splittet Europa, skriver den bulgarske journalisten Gerogi Gotev, som i mange år har dekket EU, på nettstedet Euractiv.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse