fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 juli 2021 16:00
Tomme solsenger på Kreta som snart kan fylles av nordmenn. Kreta er blant flere europeiske ferieøyer som fra mandag av er grønne for nordmenn. Foto: Halvard Alvik / NTB
Tomme solsenger på Kreta som snart kan fylles av nordmenn. Kreta er blant flere europeiske ferieøyer som fra mandag av er grønne for nordmenn. Foto: Halvard Alvik / NTB

Frankrike, Bulgaria, Kroatia er blant landene som er grønne for nordmenn fra 5. juli. Det samme gjelder Kreta og en rekke regioner i Sverige og Danmark.

Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge fra grønne land. Det er heller ikke krav til karantene når du ankommer Norge, opplyser Helsedepartementet fredag.

Man må imidlertid fortsatt fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. Det gjelder ikke for fullvaksinerte og dem som har vært registrert som koronasmittet de siste seks månedene.

Kravet om testing skyldes bekymring for at den mer smittsomme deltavarianten skal bli den dominerende varianten i Norge.

Mange ferieland å velge i

De som er bosatt i grønne land, er unntatt innreiseforbudet til Norge, men kommer også nordmenn til gode.

Endringene er godt nytt for dem som vil til utlandet i sommer siden listen over potensielle reisemål er kraftig utvidet. Populære ferieland som Frankrike, Kroatia, Bulgaria og Malta er nå blant de grønne landene.

Det er også gjort en egen vurdering for utvalgte øygrupper i Europa. Den greske øya Kreta er nå grønn. Det samme gjelder Korsika og Madeira, mens Kanariøyene fortsatt er røde.

Mange grønne regioner i Sverige

For dem som savner harryhandel eller hytta i Sverige, er det også gode nyheter. Svært mange svenske regioner er nå grønne, blant annet Västra Götaland, som omfatter Strömstad, Västerbotten, Gotland og Stockholm.

I Danmark er alle regionene, altså Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, grønne, men København er oransje.

Lilla land utenfor Europa

Det er også en helt ny kategori – lilla land. Dette er land på EUs liste over trygge tredjeland hvor EU mener at smittesituasjonen her gir grunnlag for mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell. Folkehelseinstituttet har for første gang vurdert landene på denne listen.

– Alle som har oppholdt seg i et lilla land, har samme krav om testing, innreiseregistrering og innreisekarantene som de som kommer fra røde land. Disse reglene kan endre seg, og lilla land vil derfor være regulert i en egen kategori i covid-19-forskriften, opplyser Helsedepartementet.

Dette gjelder blant annet USA, Australia, New Zealand og Japan.

Anbefaler norgesferie likevel

Til tross for de store endringene anbefaler regjeringen at nordmenn ferierer her hjemme i sommer.

– Det er det tryggeste og mest forutsigbare. De ulike landenes innreiseregler kan endres på kort varsel dersom smittesituasjonen forverrer seg, heter det.

Fra 5. juli endres terskelen for hva som regnes som et grønt land, og Norge følger da EUs nivåer. Man slipper da innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være positive.

Man slipper også karantene når det er færre enn 75 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, men da må færre enn 1 prosent av alle testene være positive.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Vidar Hölm 1 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte