Det har vært registrert mer enn 11.000 koronatilfeller i Norge for hvert influensatilfelle i Norge i årets influensasesong.
Det har vært tilnærmet fravær av influensa i sesongen 2020–2021.
Vanligvis starter influensasesongen rundt uke 40, altså i slutten av september. Smittekurven når toppen i januar/februar, før den gradvis synker igjen fram til uke 20 i slutten av mai.
I årets sesong ble det registrert totalt elleve tilfeller av influensa, viser Folkehelseinstituttets (FHI) siste ukerapport for årets influensasesong.
– Testaktiviteten har vært litt lavere enn tidligere sesonger, men likevel omfattende og fullt tilstrekkelig for å kunne fange opp eventuelle influensautbrudd, opplyser FHI.
Influensabildet i Norge samsvarer med situasjonen i store deler av verden.
Årsaken er med all sannsynlighet smitteverntiltak og reiserestriksjoner, som har vært langt mer effektive mot influensa enn koronaviruset.
For i samme periode er det blitt påvist 122.408 koronatilfeller i Norge, viser VGs koronaoversikt.
Bekymret for manglende influensa
Mange av tiltakene mot koronaviruset har vært svært effektive mot influensa, bekrefter professor og influensaforsker Rebecca Jane Cox ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus til NTB.
– Ja, det har vært svært lite influensa, men det bekymrer meg egentlig enda mer, sier Cox.
– Vi har gått nesten to sesonger uten at det er blitt opparbeidet immunitet mot influensa. Spesielt i risikogruppene går vi mot en hard sesong. Det er fortsatt influensa i verden, sier hun.
Hardere influensasesong ventes
I snitt beregner FHI at 900 personer dør av influensa i Norge i løpet av en vanlig sesong, men enkelte sesonger har tallet vært nærmere 1.500.
FHI ber nå nordmenn forberede seg på en kraftig influensasesong til vinteren. Som følge av det lave smittenivået denne sesongen er immuniteten i befolkningen langt dårligere, opplyser FHI i en risikovurdering publisert 12. juli. Særlig små barn og eldre er sårbare.
Når man åpner opp igjen, vil influensa komme tilbake. I andre land, som i Israel, ser man nå at når man åpner opp igjen, så blir mange barn syke med luftveissykdommer, blant annet influensa.
– Korona er litt mer smittsomt enn influensa. Men det som er verre med influensa, er at det er flere barn som smittes og kan spre virus.
Desto viktigere er det at folk lar seg vaksinere mot influensa når vaksinen blir tilgjengelig til høsten, opplyser Cox.
Lærdom
Det som har vært av influensa, skal også være plukket opp, sier Cox. De fleste uker i sesongen har det vært over 3.000 tester som har blitt analysert, så mørketallene er trolig ikke store. Og det har vært lite influensa også globalt, selv om det på ingen måte er utryddet.
Verden har lært mye av pandemien som man kan ta med seg videre, tror Cox. Med god avstand, munnbind og stengte grenser kan man kjempe mot andre sykdommer også.
– Tiltakene fungerte bra mot influensa, og det er mye lærdom å ta med seg, spesielt når det gjelder hvordan vi bedre kan beskytte de eldre og andre på sykehjem. For influensa kommer tilbake, uten tvil, sier hun.
(©NTB)