Annonse
NTB
Artikkel
NTB
24 august 2021 12:54
Del på Facebook
Sigbjørn Gjelsvik og Senterpartiet vil ha en ny krisepakke for reiselivsnæringen og luftfarten. Foto: Terje Pedersen / NTB
Sigbjørn Gjelsvik og Senterpartiet vil ha en ny krisepakke for reiselivsnæringen og luftfarten. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens reiselivsnæringen jobber for å komme seg etter krisen, blir de møtt med momsøkning og endring i permitteringsordningene. Senterpartiet ber om forlengelse.

– Vi mener det nå må komme på plass forlengelser av permitteringsordningene som er målrettet mot de næringene som er hardest rammet. Det er snakk om flere tusen ansatte i reiselivet, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet til NTB.

Han tar til orde for en ny krisepakke til reiselivet og luftfarten, og ber blant annet om at den såkalte reiselivsmomsen ikke økes.

Stortinget bestemte i mars i fjor at denne satsen skulle halveres fra 12 til 6 prosent for å hjelpe reiselivet gjennom krisen, men regjeringspartiene og Frp har vedtatt at den skal opp igjen til 12 prosent fra 1. oktober.

– Vi har foreslått at reiselivsmomsen skal holdes på 6 prosent ut hele 2021, og vil at den fremover skal permanent reduseres fra 12 til 8 prosent, sier Gjelsvik.

For øvrig vil Senterpartiet videreføre lavere avgifter for norsk luftfart enn før pandemien og halvere billettprisene på flyruter på kortbanenettet i distriktene.

Beskjed til statsministeren

I forrige uke var statsminister Erna Solberg (H) på hurtigbåttur i Hardangerfjorden. Der fikk hun klar beskjed fra lokale reiselivsaktører om at krisen ikke er over.

Noe av det de ba om, var nettopp utvidede permitteringsordninger og fortsatt halvert moms.

– Hvis permitteringsordningene blir avsluttet, er det mange virksomheter som må si opp ansatte, sa blant annet Gry Bystøl i Visit Voss til statsministeren.

Isaksen: – Urimelige utslag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe (H) Isaksen kommenterer forslaget om bransjespesifikke permitteringsordninger slik:

– Vi setter fullt trykk på at bedriftene skal ta tilbake de som fremdeles er permittert. Derfor har vi tilpasset permitteringsregelverket ved at vi stryker alt før 1. juli for nye permitteringer. I tillegg gir vi lønnstilskudd til arbeidsgivere som tar tilbake permitterte, og vi ser heldigvis nå at mange arbeidsgivere tar tilbake sine ansatte.

Han mener ordningen Senterpartiet foreslår, lett kan gi helt urimelige utslag.

– Da vil to bedrifter og deres permitterte ansatte behandles ulikt alt etter hvilken bransje de tilhører. Det er dessuten problematiske sider ved slike selektive ordninger opp mot EØS. Det er kanskje ingen bekymring for Senterpartiet som vil ha oss ut av avtalen, sier Isaksen til NTB.

– Skjebnetid

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv beskriver en «skjebnetid» for reiselivsnæringen. Hun er tydelig på at boosten turistnæringen fikk med norske reisende i fellesferien, ikke har vært nok til å veie opp for manglende internasjonal reisevirksomhet.

– Akkurat nå sitter en masse bedrifter og vurderer om de blir nødt til å si opp folk eller om de har mulighet til å ta dem tilbake i jobb. Siden mange ennå sliter med likviditeten, kan de bli nødt til å si opp folk, sier hun til NTB.

Tall fra Nav viser at i uke 33 var totalt 34.735 permitterte – av dem 9.389 innen reiseliv og transport.

– Sinnssykt tøff høst

Bergmål minner om at mange reiselivsbedrifter også skal begynne å betale tilbake på utsatte skatter og avgifter i høst.

– Med mindre ordningene forlenges, blir dette en sinnssykt tøff høst for reiselivet. Jeg forstår at regjeringen ikke kan fortsette med generelle ordninger i all evighet. Mange bransjer er gjenåpnet og har det bra, men reiseliv og luftfart har ennå ikke fått tatt del i hele gjenåpningen, sier hun.

I forrige uke ba også Anniken Huitfeldt og Arbeiderpartiet om en bransjespesifikk permitteringsordning for å hindre at flere tusen flyplassansatte blir sagt opp.

– Det er en fantastisk god nyhet at også Senterpartiet ønsker dette, og at en regjering med Ap og Sp trolig vil ta tak i det. Jeg håper de gjør det med en gang etter valget hvis de overtar.



(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse