Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
30 august 2021 09:16
Del på Facebook
Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes. Foto: Inger Marie Otterlei
Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes. Foto: Inger Marie Otterlei
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frostating lagmannsrett opphevet i forrige uke tingrettens sakskostnadsavgjørelse på over én million kroner mot organisasjonen Nei til vindkraftverk på Haramsøy. Kjennelsen er prinsipielt viktig, og reduserer den økonomiske barrieren for miljøorganisasjoner som vil prøve saker for domstolene.   

Etter å ha tapt en lang rettslig kamp mot etablering av vindkraftverk på Haramsøy utenfor Ålesund, ble organisasjonen Nei til vindkraftverk på Haramsøy i tingretten dømt til å betale over én million kroner i sakskostnader til Haram Kraft AS og staten. Frostating lagmannsrett har nå opphevet tingrettens sakskostnadsavgjørelse fordi det er uklart om den oppfyller kravene i Århuskonvensjonen. Konvensjonen stiller krav om at allmennheten skal ha mulighet til rettslig prøving av miljøspørsmål uten at dette er uoverkommelig dyrt.

Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes, er både glad og lettet over lagmannsrettens kjennelse.

– Det har vært hardt arbeid og mye motgang, men denne avgjørelsen viser at det var verdt det. Sammen med bidragsytere og støttespillere over hele landet, kan vi i dag glede oss over lagmannsrettens anerkjennelse av rollen som allmennheten og organisasjoner spiller i miljøsaker. Vi forventer nå at terskelen blir lavere for å ta natur- og miljøsaker til retten. Vi har vært nær konkurs som følge av rettsprosessen, og har brukt mye tid og ressurser på å samle inn penger for å dekke sakskostnadskravet. Nå håper vi å kunne få mye av pengene igjen, slik at vi kan fortsette vårt arbeid med å begrense natur- og miljøulempene som vindkraftverket fører med seg, sier Austnes.

Høye sakskostnader er ett av de største hindrene for å prøve miljøspørsmål for retten. Dette til tross for at det er i samfunnets interesse med økt domstolskontroll i klima- og miljøsaker.

– Kjennelsen er derfor svært viktig, og den kan være et tegn på en ny praksis i disse sakene, sier advokat Mari Kjellevold Brygfjeld i Dæhlin Sand Advokatfirma AS. Sammen med kollega Tine Larsen har hun bistått Nei til vindkraftverk på Haramsøy i denne saken.

Lagmannsretten uttaler at sakskostnadskravet ikke skal fremstå som «objektivt urimelig når søksmål fremmes av sammenslutninger som oppfordres til en aktiv rolle innenfor miljøspørsmål». Videre påpekes det at sakskostnadene heller ikke må overstige «den berørtes økonomiske evne og heller ikke fremstå som objektiv urimelig». Disse hensyn må tingretten ta i betraktning når saken sendes tilbake til tingretten for avgjørelse.

– Det blir nå svært spennende å se hva tingretten kommer til når de på nytt skal behandle sakskostnadsspørsmålet, sier Brygfjeld. Hun bemerker at det ikke er urimelig at Haram Kraft som har en stor økonomisk interesse i saken bærer sine egne sakskostnader. Det er tross alt lokalbefolkningen som må leve med inngrepet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn Nylig Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 32 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse