Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
30 august 2021 09:16
Del på Facebook
Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes. Foto: Inger Marie Otterlei
Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes. Foto: Inger Marie Otterlei
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frostating lagmannsrett opphevet i forrige uke tingrettens sakskostnadsavgjørelse på over én million kroner mot organisasjonen Nei til vindkraftverk på Haramsøy. Kjennelsen er prinsipielt viktig, og reduserer den økonomiske barrieren for miljøorganisasjoner som vil prøve saker for domstolene.   

Etter å ha tapt en lang rettslig kamp mot etablering av vindkraftverk på Haramsøy utenfor Ålesund, ble organisasjonen Nei til vindkraftverk på Haramsøy i tingretten dømt til å betale over én million kroner i sakskostnader til Haram Kraft AS og staten. Frostating lagmannsrett har nå opphevet tingrettens sakskostnadsavgjørelse fordi det er uklart om den oppfyller kravene i Århuskonvensjonen. Konvensjonen stiller krav om at allmennheten skal ha mulighet til rettslig prøving av miljøspørsmål uten at dette er uoverkommelig dyrt.

Leder for Nei til vindkraftverk på Haramsøy, Lisbeth Marie Austnes, er både glad og lettet over lagmannsrettens kjennelse.

– Det har vært hardt arbeid og mye motgang, men denne avgjørelsen viser at det var verdt det. Sammen med bidragsytere og støttespillere over hele landet, kan vi i dag glede oss over lagmannsrettens anerkjennelse av rollen som allmennheten og organisasjoner spiller i miljøsaker. Vi forventer nå at terskelen blir lavere for å ta natur- og miljøsaker til retten. Vi har vært nær konkurs som følge av rettsprosessen, og har brukt mye tid og ressurser på å samle inn penger for å dekke sakskostnadskravet. Nå håper vi å kunne få mye av pengene igjen, slik at vi kan fortsette vårt arbeid med å begrense natur- og miljøulempene som vindkraftverket fører med seg, sier Austnes.

Høye sakskostnader er ett av de største hindrene for å prøve miljøspørsmål for retten. Dette til tross for at det er i samfunnets interesse med økt domstolskontroll i klima- og miljøsaker.

annonse

– Kjennelsen er derfor svært viktig, og den kan være et tegn på en ny praksis i disse sakene, sier advokat Mari Kjellevold Brygfjeld i Dæhlin Sand Advokatfirma AS. Sammen med kollega Tine Larsen har hun bistått Nei til vindkraftverk på Haramsøy i denne saken.

Lagmannsretten uttaler at sakskostnadskravet ikke skal fremstå som «objektivt urimelig når søksmål fremmes av sammenslutninger som oppfordres til en aktiv rolle innenfor miljøspørsmål». Videre påpekes det at sakskostnadene heller ikke må overstige «den berørtes økonomiske evne og heller ikke fremstå som objektiv urimelig». Disse hensyn må tingretten ta i betraktning når saken sendes tilbake til tingretten for avgjørelse.

– Det blir nå svært spennende å se hva tingretten kommer til når de på nytt skal behandle sakskostnadsspørsmålet, sier Brygfjeld. Hun bemerker at det ikke er urimelig at Haram Kraft som har en stor økonomisk interesse i saken bærer sine egne sakskostnader. Det er tross alt lokalbefolkningen som må leve med inngrepet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte