Rundt 15 prosent av alle stemmeberettigede har allerede stemt i stortingsvalget. Pandemien er trolig årsaken til at mange er tidlig ute, mener valgforsker.
Mandag var det registrert 579.257 forhåndsstemmer til stortingsvalget. Det tilsvarer 14,9 prosent av alle stemmeberettigede.
– Det er dobbelt så mange som har forhåndsstemt nå, sammenlignet med samme tidspunkt i 2017, sier valgforsker Johannes Bergh til NTB.
Det er særlig på tampen av valgkampen at folk strømmer til for å forhåndsstemme. Ved forrige stortingsvalg ble halvparten av forhåndsstemmene avgitt den siste valgkampuka.
– Jeg vil tro økningen skyldes koronapandemien og all oppmerksomheten tilknyttet stemmegivning. Det er nok mange som ikke vil stå i kø, sier Bergh, som er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning.
Stabiliserer
De siste ukene har det vært tegn på meningsmålingene til at en del velgere flytter seg mellom partier eller setter seg på gjerdet. Men når det er mange som forhåndsstemmer, «låses» stemmene inne fordi man ikke kan ombestemme seg i ettertid. Det kan bidra til å roe ned bildet, og at strømningene blir mindre enn de ellers ville vært, ifølge Bergh.
Mange forhåndsstemmer kan også slå fordelaktig ut for partier som er på synkende kurs.
– Når man forhåndsstemmer, kan man jo ikke endre stemmen etterpå. Det betyr at partier som lå godt an tidlig, men som går tilbake senere i valgkampen, kan ha sikret seg noen ekstra stemmer, sier Berg.
På motsatt vis kan partier som klarer å mobilisere mot slutten av valgkampen, tape på at mange allerede har avlagt sin stemme.
– De klarer kanskje ikke å ta ut hele gevinsten. Ofte har for eksempel Arbeiderpartiet klart å mobilisere i løpet av valgkampen. Man kan tenke seg at de ikke vil ha fordel av at mange har stemt allerede, sier han, men påpeker at bildet vil være nyansert fra valg til valg.
Flere i byene
Partier som står sterkt i storbyene, har oftest velgere som stemmer før valgdagen. Bergh nevner MDG, SV, Rødt og Venstre.
– Det er trolig praktiske grunner som ligger bak. I byene er det veldig enkelt å forhåndsstemme, det er mange valglokaler, og det er lagt godt til rette for det, sier Bergh.
Ringerike i Buskerud og Eigersund i Rogaland er kommunene som har den høyeste andelen stemmer til nå. Der har henholdsvis 28,9 og 28,3 prosent av de stemmeberettigede ved stortingsvalget stemt.
Masfjorden i Hordaland og Nore og Uvdal i Buskerud har den laveste andelen stemmer til nå med henholdsvis 2,8 og 4,6 prosent.
Når en stor andel av velgerne allerede har stemt, betyr det også at valgkampen får noe mindre betydning.
– Samtidig vet vi at valgkamp er viktig i Norge. Det er mye dynamikk, og velgerne følger mer med på politikk enn de ellers gjør, sier Bergh.
(©NTB)