Det er krevende å få flyttet statlige arbeidsplasser til et distriktsfylke som Møre og Romsdal. Men arbeidet må fortsette, mener fylkeskommunedirektøren.
I dag, tirsdag, skal kultur-, næring- og folkehelseutvalget ta stilling til om prosjektet skal videreføres i perioden 2022–2024.
I sin innstilling peker fylkeskommunedirektøren på at hele Møre og Romsdal trenger tilførsel av statlige arbeidsplasser, men byene Kristiansund, Molde og Ålesund, og andre større kommunesenter vil være de mest konkurransedyktige stedene for lokalisering.
Det skal legges særlig vekt på de regionalpolitiske utfordringene Kristiansund står overfor som følge av flytting av sykehuset og forventet nedtrapping av petroleumsvirksomheten.
Møre og Romsdal fylkeskommune startet i 2017 et prosjektarbeid for å øke antallet statlige arbeidsplasser i fylket. Bakgrunnen var, og er, at Møre og Romsdal er fylket i landet med færrest statlige tilsatt. Tall for 2020 vis at det var 10.700 statlige arbeidsplasser i fylket vårt. Berre Rogaland har en mindre del statlige ansatte av total sysselsetting enn Møre og Romsdal (7,7 prosent mot 8,4 prosent).
Prosjektet har som mål å få lokalisert gjentatte statlige arbeidsplasser i Møre og Romsdal, ved å bidra til å:
- Sikre og utvikle de statlige forvaltningsmiljøene som allerede er i fylket
- Lokalisere nye eller fløt eksisterende statlige funksjoner til Møre og Romsdal
- Skape nye statlige arbeidsplasser gjennom etablering av virksomheter som løser nye statlige tjenestebehov
Prosjektet har fått hjelp fra konsulentmiljøet Menon Economics, som har skrevet en rapport. Den er ført i pennet av Karl Eirik Scjøtt-Pedersen, Bjørn T. Grydeland, Maren Nygård Basso og Erik W. Jakobsen.
Møre og Romsdal fylkeskommune ba konsulentmiljøet Menon Economics om å besvare to spørsmål:
- Hvilke statlige oppgaver har vi gode forutsetninger for å løse i Møre og Romsdal?
- Hvilke statlige oppgaver er det for tiden aktuelt å flytte ut?
Det viktigste budskapet deres er at regionalpolitiske vurderinger som oftest vil veie tyngre enn hvilken kompetanse som finnes på stedet, når lokalisering skal avgjøres. Derfor mener Menon Economics at Møre og Romsdal sitt sterkeste argument for statlig lokalisering er tilknyttet situasjonen for Kristiansund.
Menon Economics råder til å spisse innsatsen mot et fåtall prosjekt, og mener prosjektet må jobbe videre med disse fem:
- Forvaltningsenhet for helseinnovasjon til Kristiansund
- NAV-ombod til Kristiansund
- Regnskapssentre til Kristiansund
- Eksportstrategirådet til Ålesund (ble vedtatt lagt til Ålesund like etter at Menon leverte rapporten)
- Tilsynsentre i Molde