fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 oktober 2021 08:30
Kommunene kommer godt ut i statsbudsjettet, mener kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Kommunene kommer godt ut i statsbudsjettet, mener kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

Kommunene får 2 milliarder ekstra i frie inntekter til neste år, sier kommunalministeren, som mener det er et godt utgangspunkt til videreutvikling etter pandemien.

Regjeringen foreslår en økning på 2 milliarder kroner i frie inntekter til kommunesektoren, hvorav 1,6 går til kommunene og 0,4 til fylkeskommunene.

Dette er i tråd med det regjeringen varslet da kommuneproposisjonen ble lagt fram i mai, og det gir et godt grunnlag for kommunene til neste år, mener kommunalminister Nikolai Astrup (H).

– Kommunene har et veldig godt utgangspunkt for både å videreutvikle tjenestetilbudet til innbyggerne sine, men også gjøre nødvendige investeringer i kommunal infrastruktur, sier han til NTB.

Barnehage og psykisk helse

Regjeringen ønsker å styre kompetansen i barnehagene rundt om i landet. Derfor er 100 millioner kroner satt av til å satse på flere barnehagelærere. Målet er at halvparten av barnehageansatte skal være barnehagelærere innen de neste fire årene.

For å inkludere flere i arbeidslivet, samt tette kunnskapshullet til folk som sliter, foreslås det også 100 millioner kroner til tiltak for å styrke den psykiske helsen til barn og unge. 75 millioner kroner av dette går til kommunene, mens de resterende 25 settes av til fylkeskommunene.

– Økonomien i god stand

Kommunene får også varig økte skatteinntekter på 3,2 milliarder kroner. Regjeringen anslår at skatteinntektene i år øker med 5,9 milliarder kroner, noe som er en klar indikasjon på at det går bra i norsk økonomi, sier Astrup.

– Jeg er veldig glad for å kunne overlate en kommunesektor som har god økonomi og som er i bedre stand enn da Høyre overtok i 2013. Den gang hadde kommunesektoren 30 milliarder kroner på bok, nå har de nesten 70 milliarder kroner på bok, sier han.

Norsk økonomi er nå ute av koronakrisen, understreker Astrup, som mener kommunene har klart seg godt gjennom den tunge tiden.

– Vi har vært tydelige fra dag én på at kommunene skulle klare seg bra gjennom koronapandemien, og at dette ikke skulle gå utover tjenestetilbudet til innbyggerne. Fasiten er at det har de klart, det er vi og kommunenes interesseorganisasjon KS enige om.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Marius Ibs Øien-Hansen 6 timer siden «Gisle» ved Kvalvåg våren 1949
Otto Øien var kaptein på Gisle.
Hydrogen er enormt energikrevende å produsere så det er stort sett for å forsvare mer vindkraftutbygging det ivres for Hydrogenproduksjon.
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte