fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
12 oktober 2021 09:14
Hurtigruten Expeditions sitt nye hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip MS  «Otto Sverdrup» er en del av selskapets grønne cruiseflåte. Foto: Kristiansund og  Nordmøre Havn IKS
Hurtigruten Expeditions sitt nye hybriddrevne ekspedisjonscruiseskip MS  «Otto Sverdrup» er en del av selskapets grønne cruiseflåte. Foto: Kristiansund og  Nordmøre Havn IKS

Møre og Romsdal fylkeskommune har ambisjon om å gjøre fylket til bærekraftsfylke nummer 1 i Norge. Nå har cruisehavnene og destinasjonsselskapene i Møre og Romsdal gått sammen for å bidra til en bærekraftig cruisenæring.

– Forrige uke inviterte vi rederiene til et digitalt dialogmøte for å finne veien videre for å innfri ambisjonen til fylket. Fylket vårt har vært vertskap for cruiseskip i over 100 år og vi vil gjerne ønske dem velkommen de neste 100 år også, uttaler Monica Berstad Mæland i Ålesund Cruisenettverk, som var initiativtager til eventet.

Går nye veier

Miljøkravene skjerpes, og Norges nye reiselivsstrategi har stort fokus på mer lokal verdiskapning og mindre fotavtrykk. Ålesund Cruisenettverk tok initiativet og inviterte sammen med havnene i Ålesund, Geirangerfjord, Kristiansund, Molde og Åndalsnes cruiserederier fra hele verden til et digitalt diskusjonsmøte om hvordan vi kan samarbeide om å møte det grønne skiftet, og utvikle en mer bærekraftig og fremtidsrettet cruiseturisme. Møtet ble avholdt hos ÅKP (Ålesund Kunnskapspark), som jobber med innovasjon og forretningsutvikling. Hele 13 forskjellige cruiserederier med totalt 23 deltakere fra hele verden deltok, i tillegg til representanter fra havnene og de to destinasjonsselskapene i fylket.

– Vårt mål er at vi sammen med cruisenæringen utvikler mer miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Cruiseturismen gir store ringvirkninger innen transport, detaljhandel, servering, opplevelser og mye mer. Vi ønsker å sette i gang gode prosesser sammen med rederiene og andre interessenter, og sammen skape nye kreative konsept for både landbaserte aktiviteter og helårsturisme. Det skal vi gjøre gjennom å se på seilingsplaner og infrastruktur kombinert med attraksjoner og opplevelser i fylket, sier Berstad Mæland.

Attraktivitet gjennom bærekraft

Reiselivsnæringen og Vestlandsrådet har sammen med Fjord Norge lagt frem en handlingsplan for reiseliv på Vestlandet, «Scenario 2030: Attraktivitet gjennom bærekraft». I dette bildet mener vi at cruise kan spille en viktig rolle.

Vi opplever at vårt mål om å tilrettelegge for en cruiseturisme med stor verdiskapning med lite fotavtrykk ble godt tatt imot av deltakerne i møtet. Formålet var å starte dialog med cruiserederiene, utforske nye muligheter sammen og vise hva fylket vårt har å by på.

Havnene jobber for å tilrettelegge, med blant annet utbygging av landstrømanlegg, søppelhåndtering og innføring av EPI (Environmental Port Index, en modell for å beregne miljødifferensierte havneavgifter utfra et konkret skips utslipp i en aktuell havn). Korte avstander mellom havnene, muligheter for lav seilingshastighet, en variert og spennende reiserute innad i fylket, lang liggetid, spredning av trafikken og kaier nær de største attraksjonene gir turistene mer tid til å oppleve og bedre lokal verdiskapning med lavere utslipp. Møre og Romsdal seiler opp som nummer 2 av fylkene med flest cruiseanløp og det er derfor viktig at vi tar en aktiv rolle når det gjelder videreutviklingen av cruisenæringen i Norge.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Marius Ibs Øien-Hansen 4 timer siden «Gisle» ved Kvalvåg våren 1949
Otto Øien var kaptein på Gisle.
Hydrogen er enormt energikrevende å produsere så det er stort sett for å forsvare mer vindkraftutbygging det ivres for Hydrogenproduksjon.
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte