Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 november 2021 10:49
Del på Facebook
Moldes Birk Risa får rødt kort av dommer Kristoffer Hagenes under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Molde på Nadderud stadion. Nå skal det innføres VAR i Eliteserien.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Moldes Birk Risa får rødt kort av dommer Kristoffer Hagenes under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Molde på Nadderud stadion. Nå skal det innføres VAR i Eliteserien.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Fotballforbund (NFF) går inn for videoassistert dømming (VAR) i Eliteserien og Toppserien i 2023-sesongen.

Det ble vedtatt på mandagens styremøte i NFF og offentliggjort under en pressekonferanse på Ullevaal stadion tirsdag.

– Ønsket er absolutt at vi skal ha VAR på plass i 2023-sesongen. Men det er fortsatt veldig mye som er uavklart rundt VAR. Både det tekniske, systemmessige og økonomiske må løses, men VAR har kommet for å bli, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

– Det skal settes i gang et prosjekt med testing nå. Det vi har sagt er et ja til VAR i norsk fotball. Svarene på hvordan det skal løses, skal prosjektet som nå går i gang, gi et svar på, sier Svendsen.

Fotballpresident Svendsen la til at det ventes en årlig kostnad på 15-20 millioner kroner for VAR. Ambisjonen er at verktøyet også skal implementeres i sluttspill i Toppserien. Det er planlagt høsten 2023.

Vil høre fra fansen

I oktober var det overveldende flertall for å innføre videodømming i Eliteserien under en avstemming blant de 32 medlemsklubbene i Norsk Toppfotball. Bare Lillestrøm stemte imot.

NFF og dommerne har tidligere stilt seg positive til VAR-innføring på norske baner, men flere supportere har reagert på prosessen.

– Vi ser fram til å få alle synspunkter på bordet. Så erkjenner vi at det har vært barnesykdommer med VAR, sier Svendsen.

Utvikle internasjonalt

Generalsekretær i fotballforbundet, Pål Bjerketvedt, legger til at han føler at VAR er kvitt barnesykdommene, samt at det er viktig for å utvikle norsk fotball på høyt nivå.

– Vi er jo der nå at det ikke er noen vei tilbake om vi skal henge med i internasjonal fotball, samt at vi har dommere som behersker teknikken nasjonalt og internasjonalt, sier Bjerketvedt.

– Det er viktig at vi lytter til de erfaringene som er gjort fra andre ligaer, legger han til.

Ikke mållinjeteknologi

Bjerketvedt sier imidlertid at de ikke vurderer mållinjeteknologi.

– Foreløpig så er det VAR som er på agendaen hos oss. Vi vurderer ikke mållinjeteknologi nå. For det første er det veldig kostbart, for det andre er det ikke det aller viktigste.

På spørsmål om det ikke da fortsatt kan oppstå feilmarginer med VAR-bilder som ikke vil vise hele bildet, er generalsekretæren klar.

– Det er klart at det komplette systemet er det beste, men det er uforholdsmessig kostbart i forhold til VAR.

Cup over to år

NFF opplyste også at cupen for menn kan bli spilt over to kalenderår også neste sesong. Cupen denne sesongen skal spilles ferdig på våren med cupfinale 30. april.

– Det betyr at vi spiller cupen 2021 over to kalenderår. Det er også sannsynlig at vi trenger to år for cupen neste sesong. Oppstart neste sesong er med cupkamper 12. mars og siste seriekamper 13. november, sier Svendsen.

Han viste blant annet til at VM i fotball skal avholdes på vinterhalvåret og dermed kan gjøre det vanskelig å strekke sesongen.

Fotballpresidenten sa også at NFF planlegger et besøk til Qatar i desember.

– Det er en ren oppfølging av det nordiske initiativet vi har hatt tidligere, sier Svendsen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse