Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
30 november 2021 12:55
Del på Facebook
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Stortinget i en tidligere aksjon. Foto: Ken Alvin Jenssen
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Stortinget i en tidligere aksjon. Foto: Ken Alvin Jenssen
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bunadsgeriljaen er en folkebevegelse som startet 1. april 2019 for å redde fødeavdelingen i Kristiansund. Kampen fortsetter og Bunadsgeriljaens arbeid går nå inn i en ny arbeidsfase og organisering.

Det store engasjementet fra kvinner og menn over hele landet har vist at det er et sterkt behov for en slik organisasjon, som på rekordtid nådde nær 100 000 medlemmer på Facebook.

Bunadsgeriljaens popularitet har vist at det er behov for en organisasjon som jobber for et bedre fødetilbud for kvinner, spesielt i distriktene.

Medlemsbasert organisasjon

I en pressemelding 30. november 2021, opplyser bevegelsens leder, Anja Solvik, at man fra 1. desember etablerer Bunadsgeriljaen som en medlemsbasert – og permanent interesseorganisasjon.

I følge Bunadsgeriljaen, viser den nye regjeringen, via Hurdalserklæringen, vilje til endring. Null-pluss-alternativet skal utredes i Innlandet og i Kristiansund skal tilbudet både styrkes, satses på og videreføres.  Imidlertid anser Bunadsgeriljaen dette kun som en delseier. Hurdalserklæringens ord må omsettes til handling.

Fødens voktere

– Så lenge Helseforetaksmodellen forblir relativt uendret, vil denne delen av erklæringen kreve noen som holder helseforetakene i ørene. Det vil Bunadsgeriljaen gjøre, vi vil være fødens voktere, skrives det videre i pressemeldingen.

For å kunne videreføre arbeidet på permanent basis, ser man behovet for å innføre en medlemskontingent. Frem til nå har man ikke kunne lønnet de som står i fremste rekke, noe som man har innsett er en forutsetning for å sikre kontinuitet og forutsigbarhet i kampen for føden. Derfor ønsker Bunadsgeriljaen med dette trekket å  løfte saken fra frivillig engasjement til en organisert virksomhet.

Kampen for føden i Norge fortsetter og Bunadsgeriljaens kampsaker vil konkretiseres på kommende årsmøte. Alle betalende medlemmer vil bli invitert. 

Lansering - bli medlem

Bunadsgeriljaen som ny interesseorganisasjon for fødekvinner lanseres på arrangementet «FULL ÅPNING – en hyllest til fødselsarbeidet- til våre fantastiske jordmødre, gynekologer og barnepleiere» i Kulturfabrikken i Kristiansund 1. desember klokken 18.00.

Innmelding skjer via Bunadsgeriljaens hjemmeside: www.bunadsgeriljaen.no

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse