Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
30 november 2021 12:55
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Stortinget i en tidligere aksjon. Foto: Ken Alvin Jenssen
Anja Solvik og Bunadsgeriljaen foran Stortinget i en tidligere aksjon. Foto: Ken Alvin Jenssen

Bunadsgeriljaen er en folkebevegelse som startet 1. april 2019 for å redde fødeavdelingen i Kristiansund. Kampen fortsetter og Bunadsgeriljaens arbeid går nå inn i en ny arbeidsfase og organisering.

Det store engasjementet fra kvinner og menn over hele landet har vist at det er et sterkt behov for en slik organisasjon, som på rekordtid nådde nær 100 000 medlemmer på Facebook.

Bunadsgeriljaens popularitet har vist at det er behov for en organisasjon som jobber for et bedre fødetilbud for kvinner, spesielt i distriktene.

Medlemsbasert organisasjon

I en pressemelding 30. november 2021, opplyser bevegelsens leder, Anja Solvik, at man fra 1. desember etablerer Bunadsgeriljaen som en medlemsbasert – og permanent interesseorganisasjon.

I følge Bunadsgeriljaen, viser den nye regjeringen, via Hurdalserklæringen, vilje til endring. Null-pluss-alternativet skal utredes i Innlandet og i Kristiansund skal tilbudet både styrkes, satses på og videreføres.  Imidlertid anser Bunadsgeriljaen dette kun som en delseier. Hurdalserklæringens ord må omsettes til handling.

Fødens voktere

– Så lenge Helseforetaksmodellen forblir relativt uendret, vil denne delen av erklæringen kreve noen som holder helseforetakene i ørene. Det vil Bunadsgeriljaen gjøre, vi vil være fødens voktere, skrives det videre i pressemeldingen.

For å kunne videreføre arbeidet på permanent basis, ser man behovet for å innføre en medlemskontingent. Frem til nå har man ikke kunne lønnet de som står i fremste rekke, noe som man har innsett er en forutsetning for å sikre kontinuitet og forutsigbarhet i kampen for føden. Derfor ønsker Bunadsgeriljaen med dette trekket å  løfte saken fra frivillig engasjement til en organisert virksomhet.

Kampen for føden i Norge fortsetter og Bunadsgeriljaens kampsaker vil konkretiseres på kommende årsmøte. Alle betalende medlemmer vil bli invitert. 

Lansering - bli medlem

Bunadsgeriljaen som ny interesseorganisasjon for fødekvinner lanseres på arrangementet «FULL ÅPNING – en hyllest til fødselsarbeidet- til våre fantastiske jordmødre, gynekologer og barnepleiere» i Kulturfabrikken i Kristiansund 1. desember klokken 18.00.

Innmelding skjer via Bunadsgeriljaens hjemmeside: www.bunadsgeriljaen.no

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 12 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte