Regjeringen lover å ta hele regningen for kommune- og fylkesoppløsning, sier finansministeren. Høyre mener pengene bør brukes til viktigere ting.
– Regjeringen og staten skal selvsagt ta den kostnaden for oppløsningen, sier Vedum til NRK.
Det er kun Troms og Finnmark som har vedtatt at de vil oppløses, mens Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken fremdeles er i en prosess. For sistnevnte fylke er det anslått at en oppløsning vil koste mellom 80 og 100 millioner kroner, noe som er omtrent tilsvarende prislappen for sammenslåingen.
Å løse opp alle de fire fylkene som ble slått sammen for noen år tilbake, vil kunne koste opp mot nærmere 700 millioner kroner, ifølge beregninger som fylkene selv har gjort.
Men det vil være både dyrere og dårligere å fortsette med de sammenslåtte fylkene, mener Vedum.
– Det handler selvsagt om å gjøre det billigst mulig, sier han.
– Useriøst
Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur omtaler utspillet som useriøst og mener Vedum har langt viktigere ting å bruke tiden sin på.
– Her har vi koronakrise, strømpriskrise, ledighets- og permitteringskrise i flere bransjer, tusenvis av bedrifter og arbeidsplasser sliter tungt. Og dette er det finansministeren vil bruke tiden, kreftene og pengene våre på, sier Kapur.
– Dette er rett og slett useriøst, mener han.
Kapur viser til anslag om at det vil kunne koste en halv milliard å oppløse storfylket Viken alene. En reversering vil føre til dårligere tilbud til innbyggerne og stikke kjepper i hjulene for viktig utvikling, mener han.
– Dette er penger og ressurser som heller kan brukes til utvikling, skole og veier, sier Kapur.
Håper å friste til oppløsning
Regionsreformen var et de større politiske prosjektene til Erna Solbergs regjering. Reformen, som ble vedtatt i 2017, gikk ut på å redusere landets 19 fylker til 11.
I 2018 ble Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag slått sammen til Trøndelag. I januar 2020 fulgte resten av sammenslåingene etter. Oslo, Rogaland, Møre og Romsdal og Nordland ble bestående som før.
I desember gikk Vikens fylkesråd inn for oppløsning, og saken er sendt til fylkestinget for endelig vedtak.
Vedum håper nå at tilbudet om å ta hele regningen vil friste Viken og de to andre gjenværende storfylkene til å lande på vedtak om oppløsning innen sommeren.
– Nå er det opp til fylkene, og vi skal stille opp og hjelpe til, og jeg håper selvsagt at det blir flere nære løsninger enn forrige regjering la opp til, sier finansministeren.