Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
05 januar 2022 06:20
Del på Facebook
Det siste døgnet er det registrert 7.921 koronasmittede i Norge. Det er 3.219 flere enn samme dag i forrige uke og 2.688 flere enn forrige døgn.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Det siste døgnet er det registrert 7.921 koronasmittede i Norge. Det er 3.219 flere enn samme dag i forrige uke og 2.688 flere enn forrige døgn.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det satt smitterekord med nesten 8.000 nye registrerte smittede i Norge. – Bølgen er større enn det vi ser konturen av, mener en medisinprofessor.

Det siste døgnet er det registrert 7.921 koronasmittede i Norge. Antall smittetilfeller er det høyeste på ett døgn hittil i pandemien.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier til NRK at han tror de er betydelige mørketall og at det reelle tallet kan være langt høyere.

– Det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men rundt 50 prosent tyder det på. Det ser ut til at mange har begynt å teste seg, men om det generelle tallet vil stige, så vil også mørketall stige, sier Nakstad.

Den forrige smittetoppen var 14. desember, med 6.003 smittede.

Få omikronpasienter

Til NTB sier Nakstad at de høye smittetallene er forventet, ettersom flere tester seg nå som hverdagen er tilbake – og fordi mange skoleelever også har testet seg før skolestart.

Han sier de høye tallene bærer preg av at omikrionvarianten nå dominerer i hele landet. I uke 52 utgjorde omikron 65,4 prosent av alle smittetilfellene som ble screenet eller sekvensert.

– Vi er usikre på hvor raskt smitten vil stige framover, og hvor mange som etter hvert vil trenge behandling på grunn av økningen.

Foreløpig er få pasienter innlagt med omikron på norske sykehus, og det ser ut som de innlagte ikke har like alvorlig sykdom som tidligere.

Til Dagbladet sier Nakstad at det er tiltak, testing og effekten av boosterdosen som vil avgjøre bølgens størrelse i Norge.

– Starten på januarbølgen

At omikron har blitt den dominerende virusvarianten, gjør at vi må forberede oss på at dette er starten på januarbølgen, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Selv om det ser ut til at de fleste fullvaksinerte ikke blir så alvorlig syke av omikronvarianten, mener Forland det likevel er grunn til bekymring.

– Det er denne bratte stigningen i smittetall, som to-tre uker etterpå vil føre til mange innlagte, som er utfordringen. At mange da også vil måtte være i karantene med sykdom, kan føre til utfordringer for driften av viktige samfunnsfunksjoner framover.

Rekorder i storbyer

De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.240 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 3.360, så trenden er stigende.

Immunolog og professor i medisin, Anne Spurkland, sier til NRK at smittetallene er som forventet, men at hun tror tallene er lave på grunn av underrapportering.

– Jeg tror bølgen er større enn det vi ser konturen av nå, sier Spurkland.

Både i Oslo og Trondheim er det onsdag meldt om rekordsmitte. I Oslo er det sist døgn registrert 1.771 nye smittede, mens tallet for Trondheim er 254.

Færre på sykehus

304 koronapasienter lå tirsdag innlagt på sykehus, 21 færre enn dagen før. 95 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 68 respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 412.472 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1.307 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse