Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 februar 2022 13:23
Del på Facebook
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 0,14 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag, og en makspris på 0,15 kroner, mens i Sørøst- og Vest-Norge blir snittpris for strøm på 1,23 kroner per kWh tirsdag, med makspris på 1,32 kroner.

Midt- og Nordnorge

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Tirsdagens snittpris per kWh er 0,01 kroner lavere enn mandag og 0,38 kroner lavere enn samme dag året før.

Maksprisen tirsdag på 0,15 kroner per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 0,03 kroner lavere enn mandag og 0,56 kroner lavere enn samme dag året før.

Minsteprisen blir på 0,13 kroner per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Sørøst- og Vest-Norge

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,23 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag, og en makspris på 1,32 kroner.Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Tirsdagens snittpris per kWh er 0,01 kroner høyere enn mandag og 0,66 kroner høyere enn samme dag året før.Maksprisen tirsdag på 1,32 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 18 og 19. Den er 0,03 kroner lavere enn mandag og 0,48 kroner høyere enn samme dag året før.Minsteprisen blir på 1,08 kroner per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Fakta om simulert høydetrening

Dette er simulert høydetrening:

• Idrettsutøveren oppholder seg i et hus eller rom, populært kalt høydehus, der man senker oksygentrykket og simulerer at man er på et høyere nivå enn det man egentlig er.

• Formålet er å øke mengden røde blodceller, som skal gi utøveren bedre fysisk utholdenhet i konkurranse.

• To former for slike høyderom er vanlige: Enten lavtrykkshøydehus der man pumper ut en viss mengde luft fra rommet, eller et normaltrykkshøydehus der man erstatter noe av oksygenet med nitrogen.

• Det er mulig å simulere høyder opp til 5000 meter over havet.

• Bruk av høydehus har vært ulovlig i norsk idrett siden 2003. Norge er det eneste landet i verden som har hatt et generelt forbud mot høydehus. Forslag om å oppheve forbudet ble nedstemt av idrettstinget både i 2008 og 2015.

• Også Italia har et forbud mot å oppholde seg i simulert høyde, men italienske utøvere kan benytte kunstig høyde når de er utenlands. Det kan ikke norske utøvere med dagens regelverk.

• Lørdag 29. mai vedtok idrettstinget at høydehus-nekten skal fjernes. Norges Friidrettsforbund og idrettsstyret la fram forslag om å oppheve forbudet. Til slutt var det idrettsstyrets forslag det ble stemt over, og opptellingen viste 133-30 i favør en opphevelse.

• Torsdag 16. september anbefalte en arbeidsgruppe nedsatt av idrettsstyret at kun eliteutøvere på høyt internasjonalt nivå bør få bruke simulert høyde.

Kilder: NTB, Store Norske Leksikon, Norges Friidrettsforbund.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse