Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 mars 2022 15:30
Del på Facebook
Norske natostyrker på vei til Litauen i vinter. Foto: Torstein Bøe / NTB
Norske natostyrker på vei til Litauen i vinter. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo SV går inn for en bred debatt om partiets Nato-motstand fram mot neste landsmøte. Bakgrunnen er Russlands invasjon av Ukraina.

– SV må i lys av dette vurdere sin sikkerhets- og alliansepolitikk på nytt, inkludert spørsmål om Nato og norsk Nato-medlemskap, fram mot neste landsmøte. Oslo SV ber partiet ta initiativ til en bred debatt om dette. Det er nødvendig med et tydelig fredsparti som søker en tredje vei i utenrikspolitikken. Og når verden endrer seg, må vi også oppdatere og tilpasse innholdet i denne politikken på nytt, heter det i en uttalelse årsmøtet i Oslo SV vedtok søndag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

95 stemte for, 49 stemte imot.

Vil ha bred debatt

Nato-motstand har vært sentralt i SVs politikk helt fra stiftelsen av partiet, og derfor har det vakt oppsikt at SV-politikere flere steder i landet har startet en debatt om saken de siste dagene.

Leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, sier at årsmøtet er rystet over situasjonen i Ukraina, og at det viktigste nå er å vise solidaritet med Ukraina.

– Samtidig har det vært viktig å diskutere hvordan vår sikkerhets- og alliansepolitikk står seg i lys av situasjonen i Europa nå. Årsmøtet har derfor vedtatt at vi ber partiet ta initiativ til en bred debatt om dette. Det er naturlig at dette blir en del av prosessen rundt nytt prinsipprogram, som skal vedtas i 2023, sier hun.

Tonet ned

Redaksjonskomiteen i Oslo-partiet hadde egentlig gått inn for en uttalelse hvor man gikk lenger, og slo fast at Norge burde forbli i Nato inntil videre. Men denne ble nedstemt.

Annonse
Annonse

«Oslo SV mener at det beste ville være en ny forsvarsallianse uten stormakter, men så lenge dette ikke er realistisk i overskuelig framtid, er medlemskap i Nato den mest troverdige garantien for norsk sikkerhet», het det i den uttalelsen, som altså ble vraket.

– Årsmøtet har ikke konkludert i spørsmålet om Nato-medlemskap, det er det landsmøtet som må gjøre, understreker Holmås.

Nato-motstand

SV nasjonalt har vedtatt at de vil melde Norge ut av Nato.

– Nato er ikke først og fremst en forsvarsallianse, er ikke basert på et reelt interessefellesskap og knytter Norge farlig tett til USA. Medlemskapet gjør det mer sannsynlig at Norge trekkes inn i stormaktskonflikter og står i veien for en nødvendig realitetsorientering i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, heter det i partiprogrammet som SV gikk til valg på i høstens stortingsvalg.

Flere krefter i partiet, også utenfor Oslo SV, har de siste dagene tatt til orde for en debatt om hvorvidt denne politikken er riktig.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse