Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 mars 2022 09:00
Del på Facebook
Ukraina er nå koblet til et strømnett som strekker seg fra Portugal til Polen. Dermed kan de fortsatt få strøm uten å være avhengige av det russiske nettselskapet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
Ukraina er nå koblet til et strømnett som strekker seg fra Portugal til Polen. Dermed kan de fortsatt få strøm uten å være avhengige av det russiske nettselskapet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilkoblingen av Ukraina til Europas strømnett var vellykket, og landet kan dermed gjøre seg uavhengig av det russiske nettselskapet, sier tjenestemenn.

Helt siden Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 har det vært jobbet for å få Ukraina og nabolandet Moldova knyttet til strømnettet som dekker det meste av Europa. Etter invasjonen for tre uker siden, har ukrainerne bedt om at prosessen skulle forseres.

Annonse
Annonse

Onsdag opplyste Entso-E, som representerer 39 nettoperatører i Europa, at de to landene er koblet på nettet. Gruppen kaller det «en betydelig milepæl» og sier det vil bidra til å stabilisere strømnettene i Ukraina og Moldova.

Ukraina har hittil vært en del av et strømnett som inkluderer Russland og Hviterussland. Selv om de ikke har importert strøm fra Russland på mange år, har Ukraina vært avhengig av det russiske nettselskapet.

Annonse
Annonse

– Med det steget som nå er tatt, kan Ukraina fortsette å få strøm og redde forsyningssystemet vårt selv om Russland fortsetter å ødelegge kraftinfrastrukturen, sier styreleder Volodymyr Kudrytskyj i den ukrainske nettselskapet Ukrenergo.

– Vi er svært takknemlige overfor våre europeiske partnere for deres støtte og hjelp i denne vanskelige tiden, legger han til.

Om nødvendig kan Ukraina nå altså motta strøm fra resten av Europa. Det åpner for stenging av kullkraftverk for å spare dyrebart brensel i en krigssituasjon. På sikt kan Ukraina potensielt også eksportere kjernekraft til Europa.

– Det er en hyggelig vinn-vinn-situasjon. Det kan til og med være bra for klimaet, sier ekspert Georg Zachmann i tankesmia Bruegel i Brussel.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 16 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse