Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
06 mai 2022 11:49
Del på Facebook
Kjell Neergaard sammen med  fylkesutvalget i Møre og Romsdal, under befaring på Nordmøre. Foto: MR fylke
Kjell Neergaard sammen med  fylkesutvalget i Møre og Romsdal, under befaring på Nordmøre. Foto: MR fylke

Det var en optimistisk Kristiansundsordfører som onsdag den 04. april 2022 presenterte for fylkesutvalget om alt det positive som skjer i Kristiansund og på Nordmøre. Spesielt tok han frem byggingen av Campus Kristiansund.

Fylkesutvalget var var innom F13 og fikk høre om noen av oppgavene til de 55 ansatte ved Møre og Romsdal fylkeskommune sitt arbeidsfellesskap i Kristiansund, og  ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund  benyttet muligheten til å formidle optimismen som nå rår på Nordmøre.

Optimismen sprer seg

- Vi har ventet på en campus i mange herrens år, og da vi gjorde et vedtak om å legge det til Kristiansund sentrum, så tenkte vi at dette blir veldig bra. To år før det står ferdig, har det blitt mye bedre enn hva jeg forestilte meg. Synergiene som bygget har skapt med økningen i fylkeskommunalt ansatte sprer seg inne i F13, men det har også spredt seg ut av huset. Jeg merker optimisme blant politikerne, og troen vi har på å få til noe fremover. Men ikke minst ser vi det i næringslivet vårt. Nå går vi alle og venter på at Campus skal stå ferdig, sa Neergaard til et samlet samferdselutvalg.

Han oppsummerte de offentlige investeringene til Campus Kristiansund og kulturhuset Normoria for rundt 1,5 milliard kroner.

– Og dersom du tar med de kommunale investeringene vi skal gjøre i samme periode, så er summen 2,5 milliarder. Vi skal bygge to nye barneskoler, en ny brannstasjon og et nytt sykehjem til pluss/minus 400 millioner kroner. Det er ufattelig mye som skjer de nærmeste årene, sa Neergaard.

Gleder seg over oppgangstider

Neergård legger ikke skjul på at han trives i rollen som ordfører, og gleder seg over at mye er snudd riktig vei.

– Da jeg tok over som ordfører et halvt år før valget i 2015, var vi på Robek, hadde akkurat tapt sykehuskampen, oljenedturen kom og vi mistet tusen arbeidsplasser. Jeg fikk en ny rådmann i Arne Ingebrigtsen. Vi satte oss ned en kveld, og spurte «Hva gjør vi nå?» Vi skulle ikke bare få skuta på rett kjøl, vi måtte stoppe henne, snu henne og kjøre en annen vei.

– Det vi bestemte oss for, var at vi måtte være tålmodig og tenke langsiktig. Det var spesielt krevende for meg som ordfører som ønsker å vise til kortsiktige resultat. Joda, vi fikk til mye bra der og da, men har tenkt langsiktig. Det tror jeg vi har tjent på.

- Det som skjer nå er at det er godt å stå opp om morgenen og gå på jobb.

– Vil bedre levekårene

Ham tror etableringen av Campus Kristiansund vil gjøre noe med levekårene i Kristiansund og på Nordmøre. Kristiansund har ligget lavt på levekårsstatistikken i Norge, noe han forklarer med et lavt utdannelsesnivå i byen.

– Historisk var det slik at du fikk deg jobb som 16-åring; enten drog du ut på sjøen, begynte å jobbe på et skipsverft eller i fiskeindustrien. Det var ikke muligheter for utdannelse. Det skal vi snu med Campus Kristiansund.

Forventninger

Politikerne fikk og høre en ordfører med forventninger til samarbeidet med fylkeskommunen, og ettersom det var samferdselpolitikere til stede, så handlet det mest om veier og kollektivtrafikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke få sagt nok hva veien mellom Kristiansund og nysjukehuset på Hjelset vil bety. Det er 650 ansatte på Kristiansund sykehus, og mange av dem skal begynne å jobbe på Hjelset. De lurer på hvordan skal de komme seg på jobb.

Viktig kollektivtilbud

Han orienterte om at de så vidt har startet med samtaler med ansatte i foretaket og om kollektivtilbudet.

– Det er mange som skal jobbe turnus, som skal komme seg til og fra jobb morgen, ettermiddag og kveld. De er avhengige av parkeringsplasser langs veien, hvor de kan sette fra seg bilen og ta bussen videre, de er opptatt av parkeringsplasser på Hjelset og ladestasjonar på Hjelset. Alt dette går ansatte rundt og grubler og tenker på når de nå skal bestemme seg for hva de skal gjøre i fremtiden. Da er det viktig at vi og dere, som er ansvarlige for samferdselen i fylket, bidrar og er med på å løse de utfordringene som ansatte grubler på. Det er en viktig prosess for de når de spør seg om hvilke muligheter vi har for fremtidens arbeidsplass.

Bypakke Kristiansund

Neergaard orienterte videre om status for prosess bypakke Kristiansund. Det tas sikte på behandling i bystyret i oktober 2022, et proposisjonsutkast rundt sommeren 2023 og sluttbehandling i departementet og Stortinget høsten 2023 . Kommunen har startet med å se på hvilke andre lokale tiltak kan de putte på i bypakken.

– Vi ønsker å få gjentatte til å bli «bussnerder». Det er altfor få i Kristiansund som tar buss – vi ligger kanskje på et nasjonalt bunnivå. Det har selvsagt sammenheng med tilbud, så det må vi få gjort noe med.

Velger å ta sundbåten

Neergaard sa også at mange vel å ta sundbåten til jobb fremfor å kjøre.

– De parkerer på Nordlandet eller Gomalandet, og så tar de sundbåten over. Og noen sykler til sundbåtkaia og tar båten over. Men vi sliter med parkering langs kaiene.

Han avsluttet med å uttrykke glede over det som nå skjer i Kristiansund og på Nordmøre.

– Det er veldig mye positivt som skjær nå i Kristiansund. Nylig fikk vi nyheten om at GC Rieber skal bygge en fabrikk til 800 millioner kroner. Det ringvirkninger for lokalt næringsliv på andre områder – ikke bare for fabrikken og selskapet.

– Men dette er ikke unikt, dette skjer mange plasser nå, ikke bare i vår egen kommune, men også i nabokommunene, sa ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte