Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 mai 2022 07:12
Del på Facebook
Dette fargelagte elektronmikroskopbildet fra U.S. National Institutes of Health viser en menneskelig T-celle, indikert i blått, under angrep av hiv, i gult, viruset som forårsaker aids. I en ny studie publisert i tidsskriftet Nature, vil klimaendringene kunne resultere i tusenvis av nye virus blant dyrearter innen 2070, noe som sannsynligvis vil øke risikoen for nye smittsomme sykdommer som hopper fra dyr til mennesker. Foto: AP / NTB
Dette fargelagte elektronmikroskopbildet fra U.S. National Institutes of Health viser en menneskelig T-celle, indikert i blått, under angrep av hiv, i gult, viruset som forårsaker aids. I en ny studie publisert i tidsskriftet Nature, vil klimaendringene kunne resultere i tusenvis av nye virus blant dyrearter innen 2070, noe som sannsynligvis vil øke risikoen for nye smittsomme sykdommer som hopper fra dyr til mennesker. Foto: AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaendringene vil drive mange dyr mot kjøligere områder. Møter mellom fremmede arter øker faren for forekomst av virus, som igjen kan utløse nye pandemier.

Varmere klima vil tvinge mange pattedyr til å forlate sine opprinnelige leveområder. På sin ferd mot kjøligere områder vil de møte andre arter for første gang. Disse møtene vil kunne skape minst 15.000 nye tilfeller av virus blant dyrearter innen 2070, ifølge en studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature.

Annonse
Annonse

– Denne utviklingen har alt begynt og vil forsette selv om verden klarer å handle raskt for å redusere karbonutslippene og hindre en større temperaturstigning på jorda, sier forskerne bak studien.

– Vi har påvist en ny og potensielt ødeleggende mekanisme for sykdomsforekomster som vil kunne true helsen til dyrepopulasjoner i framtida. Denne trusselen vil trolig også få følger for helsa vår, sier medforfatter av studien, økolog Gregory Albery ved Georgetown University.

– Studien viser klart at de kommende tiårene ikke bare vil bli varmere, de vil også bli sykere, sier Albery.

– Virus sirkulerer i det stille

Tidligere forskning har sett på hvordan avskoging og handel med dyreliv fører til spredning av sykdommer mellom dyr og mennesker. Det har vært mindre forskning på hvordan klimaendringer kan påvirke sykdomsoverføring, understreker forskerne bak den nye rapporten.

Den femårige studien har tatt for seg 3.139 pattedyr. Den har sett på hvordan dyrenes bevegelser vil endre seg i ulike scenarioer for global oppvarming. Deretter har forskerne sett på hvordan dette igjen vil påvirke overføring av virus.

Det er for tiden minst 10.000 virus som kan smitte over fra pattedyr til mennesker. Dette er virus som «sirkulerer stille» blant ville pattedyr, hovedsakelig i dypet av tropiske skoger.

Nye møter over hele verden

Forskerne fant at nye kontakter mellom ulike pattedyr lett vil kunne dobles. Dette vil kunne skje over hele verden, men særlig i det tropiske Afrika og Asia. Kontinenter som allerede har vært hotspots for dødelig sykdom spredt fra mennesker til dyr, eller omvendt, i løpet av de siste tiårene, som influensa, hiv, ebola og koronaviruset.

Høyere temperaturer vil også trolig føre til at mange av de første kontaktene mellom fremmede dyrearter vil skje i befolkede områder. Der vil mennesker kunne være sårbare for smitte.

– Fra disse befolkningsgruppene vil noen av virusene lett kunne spre seg globalt, heter det i studien.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Sahel-regionen, det etiopiske høylandet, Riftdalen, India, østlige Kina, Indonesia, Filippinene og noen europeiske befolkningssentre er trolig områder som er spesielt utsatte.

Trussel fra flaggermus

Forskerne understreker at flaggermus er en spesielt stor trussel for spredning av virus. Studien ble fullført bare uker før koronapandemien brøt ut, der flaggermus antas å ha spilt en viktig rolle i spredningen.

Flaggermus er det eneste pattedyret som kan fly. De er i stand til å forflytte seg over langt større avstander enn landbundne pattedyr. Og de kan spre sykdom på sin ferd.

Forskerne mener at mange flaggermus allerede er på flyttefot. Faren for at disse dyrenes møter andre pattedyr er trolig størst i Sørøst-Asia.

Selv om verden skulle klare å redusere klimagassutslippene raskt – noe som fortsatt virker langt unna – er det kanskje allerede for sent å hindre utviklingen med at pattedyr flytter på seg.

Selv de mildeste scenarioene for klimaendringer vil kunne føre til mer sykdomsoverføring mellom arter. Kanskje til og med mer enn for de verste scenarioene. Langsommere oppvarming gir nemlig dyrene bedre tid til å forflytte seg.

Kan ikke forhindres

Forskerne har altså konkludert med at disse første møtene allerede skjer og vil øke raskere enn antatt fram mot 2040. Derfra igjen vil den første kontakten mellom pattedyr også bare øke.

– Dette skjer nå, og kontaktene er ikke mulig å forhindre – uansett hvilke globale temperaturstigninger vi får. Vi må derfor sette inn tiltak for å bygge opp helsetjenestene slik at vi kan beskytte både dyre- og menneskepopulasjonene, sier Albery.

Forskerne påpeker at selv om de har kun har studert pattedyr, kan også andre dyr ha zoonoser – infeksjonssykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker. De mener at man derfor også bør forske på trusselen fra fugler, amfibier og til og med sjøpattedyr. Smeltende sjøis fører til at også sjøpattedyr blander seg mer med nye arter.

Forskere understreker at ikke alle virus vil spre seg til mennesker eller bli pandemier av omfang som koronaviruset, men antallet virus på tvers av arter øker risikoen for spredning til mennesker.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 42 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse