Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 mai 2022 05:35
Del på Facebook
Foto: Jon Chol Jin / AP / NTB
Foto: Jon Chol Jin / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 12. mai.

Nasjonal krise i Nord-Korea etter landets første koronatilfelle

Nord-Korea har bekreftet sitt første koronatilfelle etter å ha angivelig ha unngått viruset i to år. Statlige medier kaller det en alvorlig nasjonal krise. Nordkoreanske myndigheter har fram til nå hevdet at det ikke har vært koronasmitte i landet, som skal ha rundt 26 millioner innbyggere.

Annonse
Annonse

Men prøver tatt søndag av pasienter som hadde feber i hovedstaden Pyongyang, «stemmer overens» med den svært smittsomme omikronvarianten av viruset, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Landets leder Kim Jong-un har sverget å overvinne utbruddet, og sier at landet vil innføre smittevern- og karanteneregler på et «maksimal nødsituasjon»-nivå.

Minst 500 dødsfall ved kostskoler for urfolk i USA

Minst 500 barn døde ved kostskoler for urbefolkningen i USA, går det fram i en granskning. Det ventes at antallet vil stige, muligens voldsomt. Fra tidlig på 1800-tallet og i rundt 150 år ble urfolksbarn sendt til kostskoler over hele USA. De ble ikke bare tvunget til å forlate familiene; de fikk heller ikke lov til å snakke sine egne språk, og ble ofte utsatt for mishandling.

Mange av dem kom aldri hjem igjen. Det amerikanske innenriksdepartementet tror at antallet dødsfall kan komme til å stige til tusenvis eller til og med titusenvis. Departementet jobber med å gå gjennom tusenvis av esker med mer enn 98 millioner sider med informasjon.

Ukraina stiller russisk soldat for retten

En russisk soldat som skal ha drept en ubevæpnet 62 år gammel mann i Sumy-regionen i Ukraina, vil stilles for retten, kunngjorde ukrainske myndigheter torsdag. Mannen er den første som stilles for retten for krigsforbrytelser i Ukraina siden Russland invaderte 24. februar.

Annonse
Annonse

Riksadvokat Iryna Venediktova sier at det er tatt ut tiltale mot en 21 år gammel befal som tilhører en stridsvognbataljon fra Moskva-regionen. 21-åringen skal ifølge påtalemyndigheten ha drept den mannen da han syklet langs veikanten i landsbyen Tsjupatsjivka nordøst i Ukraina. Han risikerer opptil 15 års fengsel, sier hun.

Stort forlik til ofrene fra bygningskollapsen i Miami

Overlevende og pårørende av de 98 som døde da et stort leilighetsbygg raste sammen i Miami i fjor, har godtatt et forlik på 997 millioner dollar. Det opplyser advokat Carlos Silva, en av advokatene som representerer saksøkerne.

Summen tilsvarer drøyt 9,7 milliarder kroner. Søksmålet er rettet mot blant andre forsikringsselskaper og byggefirmaer som arbeidet på en tilstøtende bygning, skriver New York Times. Det må fortsatt få endelig godkjennelse. Deler av tolv etasjer høye Champlain Towers South, som ble bygget i 1981 i Surfside nord for Miami Beach, raste sammen på sekunder midt på natta 24. juni i fjor. Flere titalls beboere sov.

Ukraina vil ha fangeutveksling i Mariupol

Ukraina forhandler med Russland om å hente ut sårede soldater fra stålverket Azovstal i Mariupol i bytte mot russiske soldater som er tatt til fange. Det er ingen avtale ennå, men forhandlingene er på god vei, skriver visestatsminister Iryna Veresjtsjuk på Facebook.

– Per nå er det umulig å løfte blokaden av Azovstal på militært vis. Azovstal-forsvarerne vil ikke overgi seg og bli fanger. Det står det respekt av, skriver hun, ifølge CNN. Veresjtsjuk sa tirsdag at flere enn 1.000 soldater var igjen i stålverket, og at hundrevis av disse er såret.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse