Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 mai 2022 10:50
Del på Facebook
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik varsler at kommunene vil få en vekst i frie inntekter på mellom 1,8 og 2,3 milliarder kroner neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik varsler at kommunene vil få en vekst i frie inntekter på mellom 1,8 og 2,3 milliarder kroner neste år. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange nordmenn tok ut utbytte på tampen av fjoråret like før utbytteskatten økte. Det ga en ekstraordinær økning på 14 milliarder skattekroner i kassen.

Regjeringspartiene og SV økte utbytteskatten med 3,5 prosentpoeng da de ble enige om statsbudsjettet i fjor. Virkningen skulle først gjelde fra inntektsåret 2022. For utdelinger og gevinster fra 2021 gjaldt den gamle satsen.

Annonse
Annonse

Mange nordmenn benyttet muligheten til å ta ut utbytte før nyttår – før skatteøkningen trådte i kraft.

Det førte til en ekstraordinær skatteinngang i år på 14 milliarder kroner, ifølge kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Staten beholder 11,5 milliarder, mens kommunene får 2,5 milliarder.

Siden inntektene er svært ujevnt fordelt mellom kommunene, har regjeringen besluttet å omfordele.

– På den måten tar man hensyn til balansen mellom skattesvake og skattesterke kommuner, forklarer Gjelsvik.

– Viktig med utjevning

Kommuner som fikk inn store skattesummer, var blant annet Oslo, Bærum og Asker. Men det tegner seg ikke et bilde av by mot land eller store mot små kommuner. Mens byer som Fredrikstad og Drammen kan kalles skattesvake, var for eksempel Frøya en kommune som fikk god uttelling.

Gjelsvik mener det er viktig å jevne ut mellom kommunene. Særlig fordi dette oppsto som følge av at folk tilpasset seg endring i skattereglene, og at det var en engangsinntekt.

– Vi har jo system for inntektsutjevning, men det ville likevel vært stor forskjell. Derfor mener vi det er viktig med en viss utjevning, sier han til NTB.

4 milliarder i påplussing

Samtidig med at kommunene torsdag får en pekepinn på hvordan økonomien blir neste år, kommer regjeringen med oppdaterte tall om kommuneøkonomien for inneværende år.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Regjeringspartiene og SV ble enige om å øke de frie inntektene til kommunene med 4,7 milliarder kroner da de forhandlet om statsbudsjettet for 2022. Etter dette har både skatteinntekter og kostnader økt.

– I sum innebærer det at regjeringen nå legger fram et økt handlingsrom for kommunene på 4,1 milliarder kroner utover det som ble vedtatt i budsjettet i fjor høst. 1,6 milliarder kroner av disse er varige frie inntekter, sier Gjelsvik.

Prioriterer kommunene

Neste år vil kommunene få en vekst i frie inntekter på mellom 1,8 og 2,3 milliarder kroner, varsler regjeringen i kommuneproposisjonen. Hva den endelige summen kommer på, blir klart når statsbudsjettet legges fram til høsten. Det legges opp til at to tredeler går til kommunene og én tredel til fylkeskommunene.

Deler av økningen spises opp av økte kostnader knyttet til pensjon og demografi, som kommer på 1,4 milliarder kroner. Kommunene vil dermed sitte igjen med mellom 0,4 og 0,9 milliarder kroner ekstra å rutte med. Gjelsvik gir uttrykk for å være fornøyd med økningen.

– Det første vi gjorde da vi overtok regjeringskontorene i fjor høst, var å sikre kommunene bedre økonomiske rammer. Det vil vi fortsette med, sier kommunalministeren.

Etter å ha stått i førstelinjen for å håndtere koronapandemien i to år, skal kommunene nå ta imot mange tusen flyktninger. Det kommer på toppen av alle de andre viktige oppgavene kommunene har, påpeker han.

Gjelsvik sier regjeringen er opptatt av å styrke tjenestetilbudet til folk der de bor, men han understreker samtidig at det er viktig å holde et stramt budsjett.

– Vi har funnet rom for å styrke kommunenes økonomi. Det er en viktig prioritering, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Hans-Peter KaaresenSamferdsel prioriteres først av alt hos fylkespolitikerne – gratis ferge før skoler. Uten Møreaksen må fylket fortsatt drifte 2 ...
Terje Sundsbø 18 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrMiljøvennlig mobilitet betyr tilrettelegging for elbiler i distriktene – hvor offentlige transportmidler aldri kan bli et tilfredsstillende alternativ, verken økonomisk ...
Terje Sundsbø 20 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDet er Stortinget sitt privilegium å prioritere, herunder også hvordan de vil forsøke å nå klimamål. Slik som å redusere ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse