Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 mai 2022 07:41
Del på Facebook
En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB
En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere tar vaksine mot TBE-viruset, som spres av flått. FHI råder alle som ferdes mye i skog og mark der viruset er til stede, til å vurdere vaksine.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) som FHI har hentet ut for NTB, viser at 22.494 personer har tatt til sammen 28.335 doser med vaksine mot TBE-viruset så langt i år.

Annonse
Annonse

Det er nær en dobling fra samme periode i fjor, da 13.504 personer tok til sammen 15.428 doser.

Vaksinen beskytter mot skogflåttencefalitt, også kalt TBE-virus, som gir infeksjoner i hjernen og ryggmargen. Sykdommen rammer veldig forskjellig, men den kan i enkelte tilfeller gi svært alvorlig sykdom og langvarige problemer.

Kystområder

Vaksineanbefalingen fra FHI er som følger:

– I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Risikoen for smitte er høyest i disse områdene.

Annonse
Annonse

Hos apotekkjeden Apotek 1 merker de økt pågang. De opplyser å ha solgt dobbelt så mange vaksiner mot flått hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi ser at flere er opptatt av å beskytte seg i flåttsesongen, og særlig de som har skaffet seg hund eller katt under pandemien, har økt risikoen for å få flått inn i huset, sier farmasøyt Maren Lima i Apotek 1 i en epost til NTB.

Tre doser

I Norge regnes flåttsesongen fra april til november, men allerede i februar ble det rapportert om aktive flått på Sørlandet. De fleste flåttbitt er ufarlige, men de kan i verste fall gi virussykdommene TBE og borreliose. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.

Rådgiver Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret opplyser til NTB at de får mange henvendelser om TBE-vaksinen. Hun påpeker at det er tre doser i grunnvaksinasjonen, og at det ofte hender at folk glemmer å ta alle dosene, eller tar dosene til feil tid.

– Vaksinen kan tas når som helst på året, men det anbefales å påbegynne vaksinasjon på høsten/vinteren i god tid før flåttsesongen begynner. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, skriver Flåttsenteret i sine vaksinasjonsanbefalinger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse