Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 juni 2022 08:58
Del på Facebook
Klimagassutslippene gikk ned 0,3 prosent i 2021, ifølge foreløpige tall fra SSB. Foto: Berit Roald / NTB
Klimagassutslippene gikk ned 0,3 prosent i 2021, ifølge foreløpige tall fra SSB. Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk klimapolitikk får det glatte lag etter at nye tall fra SSB viser at nedgangen i utslipp av klimagasser i Norge i fjor kun var på 0,3 prosent.

Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene i Norge i fjor var på 49,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– En nedgang i klimagassutslippene på 0,3 prosent er å betegne som en flat utvikling, sier seniorrådgiver i SSB, Trude Melby Bothner.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er ikke fornøyd.

– Vi vil føre en klimapolitikk med sterk virkemiddelbruk for å oppnå større utslippsreduksjoner framover, sier Eide.

Han sier alle sektorer nå må bidra, og at det trengs konkrete planer for dype kutt i utslipp i alle deler av samfunnet.

– Sjokkerende ineffektiv

En av hovedgrunnene til nedgangen i klimagassutslippene i fjor er at prosesseringsanlegget Hammerfest LNG var stengt etter brann i 2020.

Ifølge SSB har dette bidratt til en nedgang i utslipp fra olje- og gassutvinning på 7,9 prosent fra 2020 til 2021. Bellona mener reduksjonen i utslipp i 2020 var et blaff, knyttet til pandemi og nedstengning.

– Nå ser vi at utslippene tar seg raskt opp igjen, og med dette tempoet er det vanskelig å konkludere med annet enn at norsk klimapolitikk er sjokkerende ineffektiv, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona til NTB.

Tror flere føler seg lurt

– Jeg tror stadig flere velgere føler seg lurt, sier partileder Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

– Arbeiderpartiet lovte å gjøre klima til rammen for all politikk. I stedet ser vi at de fortsetter å dele ut oljelisenser, sier nei til å droppe motorveier og at utslippene ligger på stedet hvil, sier MDG-lederen.

Rødt mener utslippene reelt sett står på stedet hvil, og at de ikke kan se at regjeringen har lansert tiltak som faktisk kutter utslipp neste år.

– Det ene konkrete tiltaket de kom med for 2022, mer restaurering av myr, vil de nå kutte i, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt.

Annonse
Annonse

Troverdighetsproblem

Miljøstiftelsen Zero mener det norske utslippskuttet, knapt kan kalles et kutt og at klimapolitikken har et troverdighetsproblem.

– Vi er ikke i nærheten av å knekke utslippskurven. Svaret på dette må nå være raske og kraftfulle klimatiltak, med nye grep allerede i revidert budsjett, sier Zero-leder Sigrun Aasland.

Naturvernforbundet sier at det er skremmende at Norge ikke klarer å redusere klimagassutslippene. Leder Truls Gulowsen sier til NTB at det trengs et taktskifte i klimapolitikken.

– Norges klimapolitikk må skjerpes. Vi må i hvert fall redusere oljeutvinningen, stanse byggingen av nye motorveier, få ned biltrafikken, og satse på energieffektivisering, Gulowsen.

– Trengs kraftigere lut

SV mener regjeringens innsats har vært begredelig, og at det nå trengs langt kraftigere lut i klimapolitikken.

– Vi forventer at regjeringen kommer med tiltak som innebærer store utslippskutt i høstens statsbudsjett. Ikke minst må det kuttes i utslippene fra de desidert største forurensningssynderne, olje- og gasselskapene, sier SVs Lars Haltbrekken.

Sveinung Rotevatn (V), som var klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen, sier at det var forventet at enkelte utslipp gikk opp igjen etter pandemien, men at summen viser at trenden går riktig vei.

– Samtidig går det fremdeles for sakte. Foreløpig har ikke regjeringen levert ett eneste nytt tiltak som vil kutte klimagassutslippene raskere, sier Rotevatn.

– Bør skrote urealistisk mål

Sammenlignet med 1990 viser de foreløpige tallene for 2021 en nedgang på 4,5 prosent. Norge har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene med minst 50 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

I en kommentar til utslippstallene sier Frp at de vil nedjustere særnorske klimamål.

– Dette viser hvorfor regjeringen bør skrote sitt urealistiske og særnorske mål om 55 prosent utslippskutt i hele den norske økonomien, og heller nå internasjonale forpliktelser på en kostnadseffektiv måte gjennom kvotekjøp, sier energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland.

– Ingen er tjent med overambisiøse mål som ikke vil nås, og som helt unødvendig påfører skattebetalerne og næringslivet store kostnader, sier Halleland.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse