Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 juli 2022 22:53
Del på Facebook
Beth Mead jubler etter å ha scoret for England i EM-kampen mot Norge. Guro Pettersen og Maren Mjelde fortviler. Foto: Terje Pedersen / NTB
Beth Mead jubler etter å ha scoret for England i EM-kampen mot Norge. Guro Pettersen og Maren Mjelde fortviler. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

England kjørte over Norges kvinnelandslag og vant 8-0 foran et feststemt EM-publikum i Brighton. For de norske ble det en brutal realitetssjekk.

Det norske laget ble av mange lansert som en EM-outsider etter godt spill i 4-1-seieren mot Nord-Irland, men England avslørte nådeløst de defensive svakhetene og avgjorde alt før pause. 8-0 er Norges styggeste tap noensinne.

Annonse
Annonse

Det er også den største seieren (og tapet) i EM-sluttspillets historie. Høyrekanten Beth Mead fra Arsenal gjorde størst skade med hattrick.

– Hjertene våre blør litt nå. Vi møtte et veldig godt lag, men vi underpresterte. Man må møte opp, ellers blir man straffet. Vi skuffet nok mange mennesker i dag, og det er vi ikke stolte av, men vi må se framover, sa lagkaptein Maren Mjelde.

Norge ble herjet med på venstresiden på vei mot 0-3 i VM-kvartfinalen for tre år siden og hadde en plan for å unngå at det skjedde igjen, men den slo feil. Anført av Mead skapte England gang på gang gjennombrudd på den siden og gikk til pause med tennissifrene 6-0 på tavla.

Englands landslagssjef Sarina Wiegman er blitt et mareritt for de norske. For et drøyt år siden vant hennes Nederland 7-0 over Norge, inntil mandag norsk tapsrekord. Da manglet Norge mange av sine beste spillere, men mandag var det et toppet norsk lag som ble ydmyket på Brightons hjemmebane. Wiegman har nå 15-0 mot Norge på de to siste kampene.

– Alt i egne hender

Forrige gang Norge møtte England i EM-sammenheng ble det 8-0-seier i en kvalifiseringskamp i Moss, men det er 22 år siden. Englands første seier over Norge i europamesterskap noensinne ble en brutal revansj for 1-18 i de seks første kampene, og Sjögrens spådom om at det ville bli et helt annet England enn det nervøse laget vi så i åpningskampen slo til for fullt.

– Det er en jævla stor trøst at vi fortsatt har alt i våre egne hender. Vi må håndtere dette tapet før vi sikter oss inn mot Østerrike. Jeg skal love at vi kommer ut betydelig bedre, sa Sjögren til NRK.

Med seier over østerrikerne på samme bane fredag vil Norge være kvartfinaleklar, men det norske støtteapparatet har en jobb å gjøre med å få tilbake selvtilliten i et norsk lag som etter å ha lekt seg med Nord-Irland ble avkledd av England.

Annonse
Annonse

– En ting er å tape en kamp, men å tape på denne måten er bare trist. Det går på stoltheten løs når man slipper inn mål på mål, sa Caroline Graham Hansen.

Nyttet ikke

De første minuttene så det ut som Norge hadde en plan som fungerte. De dyttet England tilbake med noen langpasninger, fant rom til å spille og holdt vertene unna sin egen banehalvdel. I VM-kvartfinalen i 2019 scoret England før det var spilt tre minutter. Denne gang nærmet ikke hvittrøyene seg Norges felt før det var spilt nesten ti. Men da kom Maria Thorisdottir på feil side i en duell med Ellen White, og England fikk straffespark. Sterke norske protester nyttet ikke, og Georgia Stanway banket ballen i hjørnet.

Sjögren sendte laget på banen i en formasjon som lignet den han har brukt mye det siste året, der venstrebacken har samme funksjon offensivt som høyrekanten, og Guro Reiten skal søke rom innover på banen. Men Julie Blakstad kom ofte for høyt, og Mead fant rom bak henne. Tre minutter etter ledermålet fosset hun fram og slo hardt inn, og Lauren Hemp satte foten på ballen for tomt mål. Flagget var oppe for offside, men etter VAR-inngripen ble målet godkjent.

De norske tok samling ute på banen etter begge målene, men fant ingen vei å demme opp for den engelske flodbølgen som nå veltet over dem. Det hjalp heller ikke å legge om til klassisk 4-4-2. Thorisdottir prøvde etter en snau halvtime å dra av White som bakerste utespiller, mistet ballen og så Englands spiss score alene med Guro Pettersen.

Rystet

Seks minutter senere kom 4-0 da Mead fikk nikke uhindret på innlegg fra Hemp, igjen etter gjennombrudd på Norges venstreside. I det 38. minutt fikk Mead en en-mot-en-situasjon med Blakstad, driblet henne av og kjørte slalåm mellom Ingrid Syrstad Engen og Thorisdottir før hun sendte ballen i hjørnet. Fem minutter før pause var det Fran Kirby som fikk legge inn fra høyre etter et norsk balltap, og White gjorde 6-0 på volley ved lengste stolpe.

Det var rystede norske spillere som gikk til pause etter en marerittomgang uten sidestykke i kvinnelandslagets historie. Guro Bergsvand kom inn for Karina Sævik ved pause, og Norge la om til 5-4-1. Laget demmet noe bedre opp, men greide ikke å hindre at innbytter Alessia Russo gjorde 7-0 i det 66. minutt, denne gang etter at Lucy Bronze la inn fra høyre.

I det 80. minutt fullførte Mead sitt hattrick på en retur, og for første gang hadde Norges kvinnelandslag sluppet inn åtte mål.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse