Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
31 juli 2022 20:39
Del på Facebook
Chloe Kelly jubler etter å ha scoret Englands vinnermål i EM-finalen mot Tyskland. Foto: Rui Vieira, AP / NTB
Chloe Kelly jubler etter å ha scoret Englands vinnermål i EM-finalen mot Tyskland. Foto: Rui Vieira, AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang siden 1966 har et engelsk seniorlandslag vunnet et sluttspill. Innbyttere scoret målene da kvinnene slo Tyskland 2-1 i EM-finalen på Wembley.

Chloe Kelly fra Manchester City ble matchvinner i 2. ekstraomgang. Innbytteren brukte muskler i målgården etter at Lauren Hemps hjørnespark i det 110. minutt ble kjempet videre av Lucy Bronze. Kelly traff ikke i første forsøk, men fikk ballen tilbake og pirket den i mål fra kort hold.

Annonse
Annonse

Deretter pådro hun seg gult kort for å dra av seg drakten og feire i sports-BH, slik amerikanske Brandi Chastain gjorde på ikonisk vis da hun avgjorde VM-finalen i 1999. Kelly hadde før hjørnesparket manet publikum til å lage mer lyd. Etterpå trengte hun ikke det.

– Å min gud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, gispet Kelly til BBC etter at kampen var blåst av. Hun ødela korsbåndet i mai i fjor, men kjempet seg tilbake og rakk akkurat EM.

– Dette er hva drømmer er lagd av. Jeg takker alle som hjalp meg tilbake. Jeg trodde alltid at jeg ville være her, men å score vinnermålet? Wow!

Kelly ble byttet inn for Beth Mead, som både ble EMs måldronning og kåret til beste spiller.

– Endret samfunnet

56 år og en dag etter at Alf Ramseys lag vant VM for menn med 4-2 over Vest-Tyskland på Wembley, fikk Englands fotballforbund sin neste seniortittel samme sted og mot samme nasjon. Sarina Wiegman ledet laget for 20. gang og tok den 18. seieren mot to uavgjorte. Nå er også hun og hennes spillere udødelige i engelsk fotballhistorie.

Det har vært mange skuffelser siden 1966, et betydelig antall av dem mot tysk motstand, men søndag var det slutt på «56 years of hurt». 87.192 tilskuere, ny rekord for en EM-finale uansett kjønn, kunne synge både «Football's Coming Home» og «Sweet Caroline».

– Dette er det stolteste øyeblikket i livet mitt, og jeg skal nyte hvert eneste sekund. Denne turneringen og dette laget har endret samfunnet. Vi har skapt samhold, sa kaptein Leah Williamson, som mottok EM-trofeet fra prins William og Uefa-president Aleksander Ceferin.

Superinnbyttere

Lenge så Manchester United-spillere ut til å ha sikret den etterlengtede tittelen. Mary Earps storspilte i målet, mens Ella Toone kom inn og scoret 1-0-målet på vakkert vis i det 62. minutt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Toone har i likhet med en tredje United-spiller, Alessia Russo, markert seg som en superinnbytter i Ole Gunnar Solskjær-klasse under EM. Russo scoret fire mål som innbytter, mens Toone kom inn og utlignet mot Spania i kvartfinalen. Søndag hadde hun vært på banen seks minutter da hun startet perfekt på en dyp bakromspasning fra Keira Walsh og feide ballen i mål.

Det var langt å løpe, og Kathrin-Julia Hendrich tok henne nesten igjen. Dessuten spratt ballen da Toone skulle skyte, men det hjalp henne bare å flukte den over keeper Merle Frohms og inn i krysset.

Tyskerne lot seg ikke knekke av baklengsmålet, og fire minutter senere holdt de på å utligne. Earps fikk noen fingre på en rakett fra Magull og bidro til at ballen spratt i krysset og ut. Schüller skjøt for dårlig på returen.

I det 79. minutt kom 1-1 på vakkert vis, regissert av to innbyttere. Sydney Lohmann raidet og dro på seg flere motspillere før hun spilte ut til Tabea Wassmuth på høyresiden. Hennes presise innlegg ble kontant satt inn av Lina Magull ved nærmeste stolpe.

Skuffelse og sinne

Tyskland fikk en råtten oppkjøring til kampen da lagkaptein og toppscorer Alexandra Popp rett før kampstart måtte kaste inn håndkleet med en muskelskade hun pådro seg på trening lørdag.

England hadde flest muligheter i den første omgangen, to av dem ved spissen Ellen White som fortsatt mangler ett mål på å tangere Wayne Rooneys rekord som mestscorende engelske landslagsspiller uansett kjønn. Hun nikket på keeper i det 3. minutt og skjøt rett over fra god posisjon i det 38.

Innimellom hadde Tyskland den klart største sjansen. I det 25. minutt tok Magull hjørnespark fra venstre. Sara Däbritz stusset ballen mot lengste hjørne, men Earps svarte med en fantastisk refleksredning. Deretter danset ballen i målgården der tyske Marina Hegering forsøkte å få den inn, men Earps og kaptein Leah Williamson holdt den ute. Williamson var borti ballen med hånden. Målet ble en kort stund VAR-gransket for hands, men så gikk spillet videre. Det førte til sinte tyske reaksjoner etter finalen.

Etter pause startet tyskerne klart best og skapte tre gode sjanser før England scoret. Men det var vertene som skulle få juble og feire på Wembley, selv om det etter de flestes smak ble vel mye uthaling av tiden mot slutten.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om fotball-EM kvinner

Statistikk for fotball-EM kvinner etter at den 13. turneringen ble avsluttet søndag:

Antall titler:

• 8: Tyskland (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013)

• 2: Norge (1987, 1993)

• 1: Sverige (1984), Nederland (2017), England (2022).

Flest medaljer (gull-sølv-bronse):

• 9: Tyskland (8-1-0), Norge (2-4-3), Sverige (1-3-5)

• 6: Danmark (0-1-5)

• 5: England (1-2-2)

• 4: Italia (0-2-2)

Merk: Fra 1987 til 1993 ble det spilt bronsekamp, ellers regnes tapende semifinalister begge som bronsevinnere.

Flest ganger i sluttspill:

• 12: Italia, Norge

• 11: Sverige, Tyskland

• 10: Danmark

• 9:: England.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse