Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
04 august 2022 17:19
Del på Facebook
Jens Stoltenberg under AUFs sommerleir på Utøya.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Jens Stoltenberg under AUFs sommerleir på Utøya.Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kongressleder Nancy Pelosis besøk i Taipei gir ingen grunn til at Kina skal overreagere eller true Taiwan, mener Nato-leder Jens Stoltenberg.

– USA har gjort det klart at de ikke har endret politikken sin overfor Taiwan. Det er ikke noe nytt at høytstående offisielle personer fra USA og Nato-allierte besøker Taiwan. Så det gir ingen grunn for Kina å overreagere eller true Taiwan, sier Stoltenberg til NTB.

Etter Pelosis besøk på Taiwan denne uken har Kina satt i gang en rekke store militærøvelser i nærheten av øya, som både de og verden for øvrig anser for å være en del av «ett Kina».

Militærøvelsene er Kinas største noensinne, og det er også blitt prøveskutt raketter.

Det var snakk om langtrekkende presisjons-utskytinger mot utvalgte mål, ifølge landets regjerende kommunistparti. Testene var angivelig vellykkede.

Sikkerhetsutfordring

– Det er viktig at Kina ikke overreager eller truer Taiwan eller andre land. Så er det slik at lenge før Pelosi besøkte Taiwan, så har vi sett en voksende uro blant Nato-land når det gjelder Kinas atferd, både når det gjelder menneskerettigheter og hvordan de tar seg til rette i Sør-Kina-havet, fortsetter Stoltenberg.

På Nato-toppmøtet i juni vedtok forsvarsalliansen å stemple Kina som en sikkerhetsutfordring i sitt strategiske konsept.

– Kinas vekst og oppblussing er en utfordring for vår sikkerhet og våre verdier, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer om Putin

Stoltenberg var onsdag på AUFs sommerleir på Utøya og holdt for første gang siden han gikk av som statsminister i 2014 en tale til ungdommene på øya.

Den brukte han blant annet på å snakke om Ukraina-krigen, og han advarte om at Russlands president Vladimir Putin kan angripe andre land dersom han lykkes i Ukraina.

– Dersom Russland vinner denne krigen, har Putin fått en bekreftelse om at vold fungerer, sier Stoltenberg.

– I sitt forvirrede hode tror han at han kan bestemme hva Ukraina kan gjøre.

Pris i menneskeliv

Til NTB sier han at energikrisen som har fulgt krigen i Ukraina er en bekreftelse på at konflikten får konsekvenser utover de ukrainske landegrensene.

– Vi har fått en energikrise som er kraftig forsterket av Putins angrepskrig i Ukraina. Det betyr at vi alle betaler en pris. Men det er ikke et argument mot å støtte Ukraina. Prisen vi betaler kan måles i kroner og øre, prisen Ukraina betaler er i tapte menneskeliv.

– Er du redd for at energikrisen kan føre til at oppslutningen rundt Ukraina kan minske?

– Det er alltid en fare for det. Men da er det desto viktigere at vi som politiske ledere, som medmennesker, som borgere i Nato-land forstår at vi noen ganger må betale noe for frihet.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte