Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 oktober 2022 10:01
Del på Facebook
En tredel av de Nav-ansatte sier de har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, viser en omfattende undersøkelse av sikkerheten for de ansatte i etaten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
En tredel av de Nav-ansatte sier de har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, viser en omfattende undersøkelse av sikkerheten for de ansatte i etaten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En omfattende undersøkelse av sikkerheten for Nav-ansatte viser at en av tre har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, skriver Bergensavisen.

Brorparten av hendelsene det fortelles om gjelder trakassering og trusler – både ansikt til ansikt, digitalt og på telefon – mens under 1 prosent av de ansatte har opplevd fysisk vold, skriver Bergensavisen , som har fått tilgang til den foreløpige rapporten.

Annonse
Annonse

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier etaten er opptatt av å ivareta ansatte som er utsatt for ubehagelige opplevelser på jobb i velferdsetatens førstelinje.

– Det er en belastning å bli utsatt for trusler, trakassering og lignende hendelser, sier Holte.

– Bekymringsfullt

I en tredel av hendelsene sier ansatte at det ikke ble reagert overfor den aktuelle brukeren. I fire av ti tilfeller opplyses det at de ikke ble satt inn tiltak for å ivareta ansatte.

– Det er bekymringsfullt at så mange ansatte ikke føler seg beskyttet av lederne som har ansvaret for dem, sier hovedverneombud May Britt Kindem i Bergen kommune.

Annonse
Annonse

Holte sier resultatene fra undersøkelsen, der 3.700 ansatte og leder har deltatt, skal brukes til forebyggende arbeid i hele Nav. Prosjektet ble satt i gang etter at en 57 år gammel Nav-ansatt kvinne ble drept på jobb på et Nav-kontor i Bergen i fjor høst.

– Tiltakene er klare

For tre år siden bestilte Fellesorganisasjonen (FO) en rapport som viste lignende tall. FO-leder Mimmi Kvisvik mener det er alarmerende at tallene er nesten like nå, og mener det trengs raske tiltak for å bedre situasjonen.

– Selv om det er færre som opplever fysisk vold på arbeidsplassen, går arbeidet med å trygge de Nav-ansatte altfor langsomt, sier Kvisvik i en pressemelding.

Nå mener hun at det systematiske arbeidet mot vold og trusler mot sosialarbeidere må startes opp igjen, etter at det ble stanset av Arbeidstilsynet under koronapandemien.

– Vi trenger først og fremst tre strakstiltak. Arbeidstilsynet må gjenoppta forebyggingsarbeidet, forskriftene om risikofylt arbeid må følges av alle og tilgjengeligheten i Nav må evalueres, for å hindre at frustrasjonen vokser ute på kontorene, sier Kvisvik.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 20 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse