Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 november 2022 10:01
Del på Facebook
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum får støtte fra fylkeslederne i partiet til fortsatt regjeringsdeltakelse. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum får støtte fra fylkeslederne i partiet til fortsatt regjeringsdeltakelse. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sp har falt betydelig i oppslutning gjennom det første året i regjering. Men fylkeslederne i Senterpartiet vil ikke diskutere regjeringsdeltakelsen.

Arbeiderpartiet står på stedet hvil med 20,5 prosents oppslutning på Nationens og Klassekampens novembermåling. Senterpartiet får 6 prosent, en liten framgang på 0,1 prosentpoeng.

Annonse
Annonse

Klassekampen har snakket med Senterpartiets 17 fylkesledere, og intervjuet ni av dem. Samtlige avviser at partiets regjeringsdeltakelse bør opp til diskusjon på Sp-landsmøtet til våren.

Nesten alle mener at deler av forklaringen på partiets bratte fall på meningsmålingene skyldes at Norge står i en krevende situasjon med en krig i Europa som får konsekvenser også for det norske samfunnet.

Fylkesleder i Hordaland Nils Bjørke peker også på at partiets voldsomme vekst i forkant av 2021-valget skapte forventninger som kanskje ble urealistisk høye.

– Forventningene var høye, og vi skrudde dem vel opp selv, også, med alt vi ville gjøre, sier han til Klassekampen.

Det har vært borgerlig flertall på alle de fire nasjonale meningsmålingene som til nå er publisert i november.

Dystert for regjeringen

Hadde denne partimålingen vært valgresultatet, ville de to regjeringspartiene til sammen fått 50 representanter på Stortinget, mot dagens 76.

Annonse
Annonse

– Regjeringspartiene sliter fortsatt. For Ap er kanskje enhver måling over 20 prosent et lyspunkt, men historisk er det elendig for partiet. Sp har i alle fall på denne målingen stabilisert seg rundt seks prosent. Det ser dystert ut for regjeringen – som det har gjort en stund, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nationen.

– Sps vekst og fall er spektakulær. Vi har knapt sett noe lignende i norsk politikk. Men at partiets egne folk ikke er så kritiske, er ikke overraskende. Det er mange som fortsatt har sans for Vedum og det han har fått til, sier Marthinsen.

Mandatberegningen gir klart flertall med 87 mandater til de fire borgerlige partiene Venstre, KrF, Frp og Høyre, til tross for at KrF havner under sperregrensen.

Tallenes tale

Partienes oppslutning (endring fra forrige måned i parentes):

Høyre 29,4 (-1,1), Ap 20,5 (-) Rødt 6,9 (+1,5), Frp 13,1 (+0,8), Sp 6 (+0,1), SV 7,3 (-2,8), Venstre 5,3 (+0,3), MDG 4 (+0,6), KrF 3,3 (-0,3) og andre partier 4,2 prosent (+0,8).

Industri- og Næringspartiet (INP) er størst i andre-gruppen med en oppslutning på 1,7 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført 1. og 2. september 2022 av Norfakta på oppdrag for Nationen og Klassekampen. 1.011 personer ble spurt. Feilmarginen oppgis å være mellom 1,2 og 2,5 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse