Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
09 november 2022 12:58
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringen har planene klare dersom Norge rammes av flere epidemier i vinter.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringen har planene klare dersom Norge rammes av flere epidemier i vinter.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringen har planene klare dersom en ny koronabølge overbelaster norske sykehus.

– Vi har planer om å kunne trappe opp tiltak hvis det blir behov, sier Kjerkol til NTB.

Annonse
Annonse

Eventuelle tiltak på sykehusene kan dreie seg om omdisponering av personell og avlastning sykehusene imellom.

Folkehelseinstituttet (FHI) skrev i en ny risikovurdering tirsdag at det er sannsynlig at Norge får en ny koronabølge, og at den ser ut til å begynne nå.

Samtidig venter instituttet epidemier av influensa, RSV-infeksjon og kanskje også kikhoste.

– Det vi følger spesielt med på nå, er om vi får flere epidemier samtidig, altså en tøff sesong med for eksempel vinterinfluensa og økt koronasmitte, sier Kjerkol.

Sterk oppfordring

Per nå er kapasiteten på norske sykehus normal, men dersom mange blir syke med ulike virus samtidig, kan belastningen bli stor. FHI advarer også at belastningen kan bli langvarig dersom epidemiene kommer rett etter hverandre.

Regjeringen kommer derfor med en sterk oppfordring til folk om å vaksinere seg, både med koronavaksinen og influensavaksinen.

Annonse
Annonse

I dag får personer i risikogrupper og alle over 65 år tilbud om en fjerde oppfriskningsdose av koronavaksinen. Helseministeren sier regjeringen nå vurderer om enda flere skal få tilbudet.

– Vi vurderer nå spørsmålet om oppfriskningsvaksine for dem fra 18–64 år uten underliggende sykdommer. Det vil da gjelde de fleste av oss, og det er en beslutning vi vil ta innen kort tid. FHI har gitt sin vurdering, sier hun.

Kan bli årlig vaksinering

Kjerkol utelukker heller ikke at det kan bli aktuelt med årlig koronavaksinering for å få kontroll på viruset.

– Det kan bli aktuelt på sikt. Det vil vi se på etter hvert, foreløpig er det FHI som vurderer nye oppfriskningsdoser, sier hun.

Vaksinen som nå blir tilbudt rundt om i landet, er også oppdatert og rettet mot omikronvarianten, som fremdeles dominerer i Norge.

– Korona er fortsatt smittsomt, og vi må ennå leve med det, sier Kjerkol.

– Vi er forberedt på å respondere raskt ved behov, men oversikt og situasjon nå gir ingen indikasjon på at det er nødvendig ennå.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse