Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 november 2022 15:00
Del på Facebook
Statnett mener Norge må øke kraftproduksjonen for å møte et økende kraftbehov blant annet i industrien. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Statnett mener Norge må øke kraftproduksjonen for å møte et økende kraftbehov blant annet i industrien. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En betydelig forventet økning i kraftforbruket, uten at det ligger an til tilsvarende økning i kraftproduksjonen, betyr at Norge kan få kraftunderskudd i 2027.

Det skriver Statnett i en ny markedsanalyse onsdag.

I en pressemelding skriver Statnett at situasjonen for kraftmarkedene i Europa er svært krevende, blant annet på grunn av krigen i Ukraina. Prisene øker, og det er forsyningsutfordringer.

Samtidig viser den nye markedsanalysen, for perioden 2022-2027, at det ligger an til en betydelig økning i energiforbruket. Og Statnett venter ikke en tilsvarende økning i energiproduksjonen.

– Det betyr at Norge kan få et kraftunderskudd i 2027, heter det i en pressemelding.

Ny industri

Konsernsjef Hilde Tonne i Statnett viser til at fremtidens industri vil trenge mye kraft.

– Vi ser at planene om etablering av ny industri og elektrifisering blir stadig større og mer konkrete. Det utfordrer nettet, men krever også tilgang på ny kraftproduksjon. Vi skal bygge nett for mellom 60 og 100 milliarder fram til 2030, og vi trenger å få fart på utbygging av kraftproduksjon, sier hun.

Blant annet derfor venter de at kraftforbruket i Norge vil øke fra 140 til opp mot 164 terawattimer innen 2027.

Statnett skriver at privatpersoners kraftforbruk går ned på grunn av høye kraftpriser, men at planene om industriutvikling og elektrifisering påvirkes mindre av prisnivået.

Annonse
Annonse

Usikre på prisutvikling

De neste årene forventer Statnett at kraftprisene vil bevege seg mot et mer normalt nivå. Samtidig understreker de at usikkerheten er stor, blant annet fordi man ikke vet hvordan været og gassprisene i Europa blir.

– Vi står i en svært spesiell situasjon, og det er vanskelig å spå når utviklingen blir normal, men vi ser at situasjonen ser noe bedre ut i årene som kommer, sier konserndirektør i Statnett, Gunnar Løvås, i pressemeldingen.

Analysen, som altså er usikker, tyder på at den gjennomsnittlige prisen gjennom året blir 50 til 70 euro per megawattime i 2027.

Statnett skriver også at de venter mer varierende tilgang på kraft enn hva som har vært vanlig. Grunnen er at det europeiske energisystemet blir stadig mer preget av fornybar kraftproduksjon som varierer med værforholdene.

Krever plan for kraftproduksjonen

I en epost til NTB skriver Frp at de mener regjeringen er notorisk bakpå i energipolitikken, og at den nye rapporten illustrerer det.

– Norge trenger en helhetlig plan for hvordan økt kraftforbruk i årene som kommer bør bli møtt av konkrete politiske grep for å styrke kraftproduksjonen, sier energipolitisk talsperson i Frp, Marius Arion Nilsen.

Frp skriver også at de har kommet med forslag i Stortinget om å oppgradere og bygge ut vannkraft samt stoppe elektrifisering av sokkelen, som har blitt nedstemt.

Nilsen hevder tiltakene ville ført til vedvarende kraftoverskudd.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse