Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 desember 2022 07:59
Del på Facebook
Munnbind anbefales ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.Foto: Terje Pedersen / NTB
Munnbind anbefales ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korona- og influensasmitten øker. Dermed er det viktig å holde seg hjemme når man blir syk – og vaske hendene.

– Hold deg hjemme hvis du får nye luftveissymptomer og føler deg syk. Du kan gå tilbake på skole eller jobb når du føler deg bedre selv om symptomene ikke har gått helt over.

Annonse
Annonse

Slik oppsummerer fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) det viktigste smittevernrådet som gjelder nå.

Han minner også om at folk bør ta de vaksinene som er anbefalt for deres gruppe, og da særlig influensavaksinen og koronavaksine.

– Rådet om vaksinasjon beskytter de mest utsatte mot alvorlig sykdom. Rådet om å holde seg hjemme bidrar til mindre smitte i samfunnet, sier han til NTB.

Smitten øker

I sin siste ukesrapport torsdag så FHI seg nødt til å minne om de gjeldende smittevernrådene. Nordmenn er blitt vant til å leve uten strenge koronarestriksjoner, men fortsatt bes folk om å ta forholdsregler for å begrense smitten i samfunnet.

– Forekomsten av covid-19 er svakt økende, og influensaforekomsten er fortsatt lav, men øker nå raskt. Det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, heter det i den siste ukesrapporten.

Aavitsland har inntrykk av at folk følger smittevernrådene like nøye som i fjor.

– Men rådene er jo mindre strenge og derfor lettere å følge, sier han.

Oppdaterte smittevernråd ligger ute på nettsidene til FHI. Nedenfor følger en oppsummering:

Hoste og håndhygiene

* Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Annonse
Annonse

* Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og vask hendene med såpe og vann eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

Munnbind

* Det anbefales bruk av munnbind ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.

* Risikogrupper og uvaksinerte anbefales å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.

Råd til risikogrupper

* Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne må selv vurdere risiko for smitte og egen risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 mot behovet for kontakt med andre.

* Det å holde seg unna store ansamlinger og bruke munnbind når man ikke kan holde avstand til andre, kan være aktuelle tiltak i perioder med mye smitte.

Lufting og ventilasjon

* I rom med mangelfull ventilasjon vil regelmessig gjennomlufting kunne redusere risiko for smitte med covid-19.

* For å oppnå tilstrekkelig naturlig ventilasjon vil hyppige, kortvarige gjennomluftinger, flere ganger i timen, være nødvendig.

Testing

* Koronatesting er ikke nødvendig

Senere i uken kommer FHI med nye testråd tilpasset koronamedisinen Paxlovid, som nå tas i bruk i Norge. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig etter smitte, og dermed vil det være nødvendig med tidlig testing for de som er aktuelle for Paxlovid-behandling.

– Det blir råd om koronatesting ved symptomer for en liten gruppe av mennesker som har risiko for alvorlig forløp og som kanskje kan ha nytte av behandlingen. Nærmere detaljer kommer om noen dager, sier Aavitsland til NTB.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse