Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 desember 2022 07:59
Del på Facebook
Munnbind anbefales ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.Foto: Terje Pedersen / NTB
Munnbind anbefales ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.Foto: Terje Pedersen / NTB

Korona- og influensasmitten øker. Dermed er det viktig å holde seg hjemme når man blir syk – og vaske hendene.

– Hold deg hjemme hvis du får nye luftveissymptomer og føler deg syk. Du kan gå tilbake på skole eller jobb når du føler deg bedre selv om symptomene ikke har gått helt over.

Slik oppsummerer fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) det viktigste smittevernrådet som gjelder nå.

Han minner også om at folk bør ta de vaksinene som er anbefalt for deres gruppe, og da særlig influensavaksinen og koronavaksine.

– Rådet om vaksinasjon beskytter de mest utsatte mot alvorlig sykdom. Rådet om å holde seg hjemme bidrar til mindre smitte i samfunnet, sier han til NTB.

Smitten øker

I sin siste ukesrapport torsdag så FHI seg nødt til å minne om de gjeldende smittevernrådene. Nordmenn er blitt vant til å leve uten strenge koronarestriksjoner, men fortsatt bes folk om å ta forholdsregler for å begrense smitten i samfunnet.

– Forekomsten av covid-19 er svakt økende, og influensaforekomsten er fortsatt lav, men øker nå raskt. Det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, heter det i den siste ukesrapporten.

Aavitsland har inntrykk av at folk følger smittevernrådene like nøye som i fjor.

– Men rådene er jo mindre strenge og derfor lettere å følge, sier han.

Oppdaterte smittevernråd ligger ute på nettsidene til FHI. Nedenfor følger en oppsummering:

Hoste og håndhygiene

* Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

annonse

* Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og vask hendene med såpe og vann eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

Munnbind

* Det anbefales bruk av munnbind ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.

* Risikogrupper og uvaksinerte anbefales å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.

Råd til risikogrupper

* Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne må selv vurdere risiko for smitte og egen risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 mot behovet for kontakt med andre.

* Det å holde seg unna store ansamlinger og bruke munnbind når man ikke kan holde avstand til andre, kan være aktuelle tiltak i perioder med mye smitte.

Lufting og ventilasjon

* I rom med mangelfull ventilasjon vil regelmessig gjennomlufting kunne redusere risiko for smitte med covid-19.

* For å oppnå tilstrekkelig naturlig ventilasjon vil hyppige, kortvarige gjennomluftinger, flere ganger i timen, være nødvendig.

Testing

* Koronatesting er ikke nødvendig

Senere i uken kommer FHI med nye testråd tilpasset koronamedisinen Paxlovid, som nå tas i bruk i Norge. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig etter smitte, og dermed vil det være nødvendig med tidlig testing for de som er aktuelle for Paxlovid-behandling.

– Det blir råd om koronatesting ved symptomer for en liten gruppe av mennesker som har risiko for alvorlig forløp og som kanskje kan ha nytte av behandlingen. Nærmere detaljer kommer om noen dager, sier Aavitsland til NTB.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte