Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 januar 2023 07:58
Del på Facebook
Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Analytikere og eksperter tror på lavere kraftpriser i 2023. Men ikke alle.

Gjennomsnittsprisen for en kilowattime strøm i Sør-Norge i 2022 endte på cirka 2 kroner for året som helhet. Det er nesten tre ganger høyere enn i rekordåret 2021 og 20 ganger høyere enn i 2020.

annonse

Døgn- og timepriser har i perioder vært betydelig høyere, men en snittpris på 2 kroner kilowattimen er på et nivå vi aldri har vært i nærheten av tidligere i Norge.

– Vi har aldri vært i nærheten av disse prisene før. Selv i fjor var årsgjennomsnittet langt over det vanlige. Nå slås det tallet med tregangen, sa strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight til NTB rett før nyttår.

Krig, gass og utenlandskabler

Krigen i Ukraina, russisk struping av gasstilførselen til Europa, samt utenlandskabler som kobler Norge på det europeiske strømmarkedet, pekes på som hovedforklaringene bak eksplosjonen i prisene.

Neste år forventer eksperter at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavere enn i år. Ser man på forventningene i markedet, vil snittprisen ligge på rundt 1,5 kroner per kWh i 2023 i sør.

Dyrere i nord

Men Lilleholt tror på enda lavere priser en det.

– Vi tror snittprisen for 2023 vil ligge på rundt 1,1 krone per kWh i Sør-Norge. Det er mer vann i magasinene nå, sier han til NTB.

Men i Nord-Norge må folk trolig forberede seg på høyere strømpriser.

annonse

– I nord har de brukt opp en del av ressursene sine i magasinene og sendt en del strøm til eksport. Det har heller ikke kommet ekstreme mengder snø ennå, sier strømeksperten.

Et par kroner i vinter

– Markedet tror vel på priser i Sør-Norge gjennom vinteren på et par kroner, kanskje litt under, sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema consulting til Klassekampen.

Han peker på fulle vannmagasiner etter mye nedbør og mildt vær som forklaring på det ventede prisnivået. Samtidig har europeere kuttet i gassforbruket, gasslagrene er nesten fylt opp, og man har lyktes i å importere store mengder flytende naturgass (LNG).

Tror på samme priser som i år

Sigbjørn Seland, sjefanalytiker i Storm Geo Nena, og Ole Hvalbye, råvareanalytiker i investeringsbanken SEB, har den samme analysen som Rennesund:

– Litt lavere priser, men fortsatt dyrt, og langt unna prisene nordmenn er vant til

Tore Guldbrandsøy, leder for Rystad Energys Brussel-kontor, er mindre optimistisk.

– Man må være forberedt på å se priser på tilsvarende nivå i 2023 som året før, både på gass og kraft, sier han til Klassekampen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte