Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 januar 2023 07:58
Del på Facebook
Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Analytikere og eksperter tror på lavere kraftpriser i 2023. Men ikke alle.

Gjennomsnittsprisen for en kilowattime strøm i Sør-Norge i 2022 endte på cirka 2 kroner for året som helhet. Det er nesten tre ganger høyere enn i rekordåret 2021 og 20 ganger høyere enn i 2020.

Annonse
Annonse

Døgn- og timepriser har i perioder vært betydelig høyere, men en snittpris på 2 kroner kilowattimen er på et nivå vi aldri har vært i nærheten av tidligere i Norge.

– Vi har aldri vært i nærheten av disse prisene før. Selv i fjor var årsgjennomsnittet langt over det vanlige. Nå slås det tallet med tregangen, sa strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight til NTB rett før nyttår.

Krig, gass og utenlandskabler

Krigen i Ukraina, russisk struping av gasstilførselen til Europa, samt utenlandskabler som kobler Norge på det europeiske strømmarkedet, pekes på som hovedforklaringene bak eksplosjonen i prisene.

Neste år forventer eksperter at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavere enn i år. Ser man på forventningene i markedet, vil snittprisen ligge på rundt 1,5 kroner per kWh i 2023 i sør.

Dyrere i nord

Men Lilleholt tror på enda lavere priser en det.

– Vi tror snittprisen for 2023 vil ligge på rundt 1,1 krone per kWh i Sør-Norge. Det er mer vann i magasinene nå, sier han til NTB.

Men i Nord-Norge må folk trolig forberede seg på høyere strømpriser.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– I nord har de brukt opp en del av ressursene sine i magasinene og sendt en del strøm til eksport. Det har heller ikke kommet ekstreme mengder snø ennå, sier strømeksperten.

Et par kroner i vinter

– Markedet tror vel på priser i Sør-Norge gjennom vinteren på et par kroner, kanskje litt under, sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema consulting til Klassekampen.

Han peker på fulle vannmagasiner etter mye nedbør og mildt vær som forklaring på det ventede prisnivået. Samtidig har europeere kuttet i gassforbruket, gasslagrene er nesten fylt opp, og man har lyktes i å importere store mengder flytende naturgass (LNG).

Tror på samme priser som i år

Sigbjørn Seland, sjefanalytiker i Storm Geo Nena, og Ole Hvalbye, råvareanalytiker i investeringsbanken SEB, har den samme analysen som Rennesund:

– Litt lavere priser, men fortsatt dyrt, og langt unna prisene nordmenn er vant til

Tore Guldbrandsøy, leder for Rystad Energys Brussel-kontor, er mindre optimistisk.

– Man må være forberedt på å se priser på tilsvarende nivå i 2023 som året før, både på gass og kraft, sier han til Klassekampen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse