Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 januar 2023 17:41
Del på Facebook
Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark som ble skutt i mai 2021. Årets lisensjakt i revirene Juvberget, Kockohonka og Ulvåa er nå stanset av Oslo tingrett. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB
Fire av de seks ulvene i Letjennareviret i Elverum i Hedmark som ble skutt i mai 2021. Årets lisensjakt i revirene Juvberget, Kockohonka og Ulvåa er nå stanset av Oslo tingrett. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB

Den planlagte lisensjakten på ulv som skulle startet 1. januar, er stanset av Oslo tingrett. Staten må ta avgjørelsen innover seg, mener saksøkerne.

Nå er det uklart om eller når jakten kan begynne.

annonse

– Staten ved Klima- og miljødepartementet forbys å iverksette vedtak av 20. desember 2022 om felling av ulver på norsk side i revirene Juvberget, Kockohonka og Ulvåa, skriver Oslo tingrett i en kjennelse fredag.

Forbudet gjelder «inntil rettskraftig avgjørelse om vedtakets gyldighet foreligger».

Rovviltnemndene åpnet i fjor høst for å felle 21 ulver i ulvesonen. Det ville tre dyrevernorganisasjoner stanse.

– Vesentlig skade

Jakten skulle egentlig startet 1. januar og pågå til 15. februar. I romjulen, 27. desember, bestemte Oslo tingrett at den planlagte jakten skulle stanses inntil videre. Denne beslutningen er nå stadfestet på nytt.

– Retten legger til grunn for sin vurdering at ulovlig felling av hele revirer av en i utgangspunktet totalfredet og også truet dyreart utgjør en vesentlig skade eller ulempe for naturmangfoldet, skriver tingrettsdommer Helge Johannessen i kjennelsen.

– Ulovlig ulveforvaltning

På den ene siden står staten ved Klima- og miljødepartementet med Utmarkskommunenes Sammenslutning som partshjelp. På den andre siden står Foreningen Våre Rovdyr, Noah For Dyrs Rettigheter og stiftelsen WWF Verdens naturfond, som alle ville stanse jakten.

Staten ved Klima- og miljødepartementet og Utmarkskommunenes Sammenslutning er dømt til å betale 600.000 kroner i sakskostnader til Foreningen Våre Rovdyr, Stiftelsen WWF Verdens naturfond og Noah For Dyrs Rettigheter.

annonse

– Kjennelsen fra tingretten sender et viktig signal som staten ikke lenger kan se bort fra. Rettsvesenet har de siste årene avgitt flere domsavsigelser som slår fast at måten vi forvalter ulv på her i Norge, er ulovlig. Det er på tide at regjeringen tar dette innover seg, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Uttalelsen kommer i en felles pressemelding fra de tre aktørene.

– Regjeringen må lære

Leder Arild Hermstad i MDG er også glad for rettens beslutning.

– Jeg er svært lettet på vegne av den norske ulvestammen og alle de i Norge som ønsker seg en artsrik og levende natur, sier han.

Venstres Ola Elvestuen, tidligere miljøminister, sier regjeringen må lære av kjennelsen.

– Denne gangen må vi forvente at regjeringen lærer av dette og legger om politikken i stedet for å forsette sin rovdyrfiendtlige kamp mot en tydelig rettsavgjørelse, sier han.

NTB har bedt om en kommentar fra Klima- og miljødepartementet, men har så langt ikke fått svar.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
@Terje SundsbøHahaha.. Du altså. Jeg er ikke redd for å skrive egen innegg, men hvorfor skal jeg det? Og hvorfor kan ...
Når ingen av avisene har nevnt at KS2-analysen etterlyser bedre utredninger av Romsdalsaksen, så er vel grunnen til det at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte