Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 januar 2023 10:52
Del på Facebook
Elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
Elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Det er sesong for at elg trekker inn i bebygde områder, og skogens konge kan gå til angrep. Tar du elgens signaler på alvor, er det som regel trygt å møte den.

– Det som er veldig typisk nå, er at mye elg kommer seg ned fra fjell og høyere områder fordi det blir stadig mindre mat. Da søker de seg fort til områder nær oss, sier NINA-forsker Erling J. Solberg til NTB.

Annonse
Annonse

Kulde, snø og lite mat gjør for tiden tilværelsen tøff for elgen. Mye snø gjør at elger kan velge veier, stier og skinneganger der mennesker allerede har måkt. Det er stressende, og en stresset elg kan bli aggressiv, forklarer Solberg.

Han og forskerkollega Christer Moe Rolandsen i NINA (Norsk institutt for naturforskning) forklarer hvordan man skal forholde seg om man ser elg.

Elg i soloppgang

Elgen er ofte nær oss når vi går tur i marka, men liker ikke at vi nærmer oss den. Stort sett merker vi den ikke, men noen ganger kan vi komme brått på en elg. Og særlig vinterstid kan elgen møte opp på menneskers områder.

– Elger som bor nærme folk, kan på nattetid rote seg inn i by- og boligområder. Så våkner samfunnet opp, med lys, støy og bevegelser – trusler over alt. Da kan elgen bli stresset og potensielt farlig. Rådet er å prøve å holde avstand. Kontakt politiet, som vil kontakte viltnemnda. De vil ha kompetente folk som vil ta rett avgjørelse, om dyret må avlives, eller om det kan komme seg tilbake til skogen.

Noen ganger står elgen stille, uten å gjøre mine til å flytte seg.

Annonse
Annonse

– At elgen ikke flytter seg, kan skyldes flere ting. Terrenget kan være slik at den ikke ser noen god vei ut av situasjonen, eller den kan ha funnet mat som den ikke vil forlate, sier forskerne.

– Hvis den blir stående, og særlig om den i tillegg legger ørene bakover, er det lurt å trekke seg tilbake og velge en annen vei, sier Rolandsen

Hvis man blir angrepet

At elg legger ørene bakover og senker hodet, er det tydeligste signalet på at den er stresset. Da kommer det gjerne et utfall i neste omgang. Som regel er det bare et såkalt skinnangrep, hvor elgen kan slå med frambeina, men det kan være ganske så skremmende når elgokser kan veie opptil 700–800 kilo og ha en skulderhøyde på over to meter.

– Hva gjør man da?

– Det beste er å ikke havne i den situasjonen, og det skjer jo veldig sjelden at elgen angriper. Men hvis den føler seg truet, og du blir sparket over ende: Ligg i ro og skjerm hodet med armene, råder Solberg.

– Husk at elgen er ikke ute etter deg. Hvis den angriper, er det bare for å eliminere en trussel, ikke for å spise deg. I utgangspunktet er elgen et fredelig dyr som vanligvis vil løpe sin vei i møte med mennesker, sier Solberg.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse