Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 januar 2023 19:52
Del på Facebook
Norske stridsvogner av typen Leopard 2A4 fotografert i Litauen i mars i fjor.Foto: Lise Åserud / NTB
Norske stridsvogner av typen Leopard 2A4 fotografert i Litauen i mars i fjor.Foto: Lise Åserud / NTB

Norge slutter seg til rekken av land som gir stridsvogner til Ukraina, men det er foreløpig ikke klart hvor mange.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter våpendonasjonen overfor NRK. Ifølge flere internasjonale medier er det tenkt at de norske stridsvognene skal inn i en felles stridsvognbataljon med tilsvarende stridsvogner fra andre land.

Annonse
Annonse

Gram kan foreløpig ikke si hvor mange stridsvogner Norge vil sende eller når de vil være på plass i Ukraina.

– Vi skal bidra med stridsvogner, men det fins litt ulike versjoner fra ulike land. Vi må koordinere en samlet donasjon, sier Gram til NTB.

Koordineringen handler også om alt som følger med donasjonen av selve stridsvognene, som logistikk og opptrening.

– Det skal bemannes med folk, du skal ha forsyninger, det skal settes opp avdelinger. Her er det viktig med god koordinering mellom alle som nå vil donere stridsvogner, sier han.

Forskjellige typer

Gram sier til NRK at Norge skal donere Leopard-stridsvogner av typen 2A4. De ulike Nato-landene har ulike typer stridsvogner som de vil gi til Ukraina.

Fra før har Tyskland lovet å gi Leopard-stridsvogner i våpenstøtte, noe flere europeiske land også har gjort. Samtidig gir Storbritannia Challenger-stridsvogner. USA bekreftet onsdag kveld at de sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina.

Donasjonen av stridsvogner er en eskalering av den vestlige våpenstøtten og noe Ukraina lenge har bedt om. Håpet er at dette vil tvinge Russland på retrett i områdene de har tatt.

Russlands ambassadør til Tyskland har omtalt donasjonene som «ekstremt farlig» og advart om at det tar «konflikten til et nytt nivå av konfrontasjon».

Fare for eskalering

Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen mener det er vanskelig å vite hvordan Russland vil reagere på dette, men tror det mest sannsynlige er at det blir en eskalering.

Annonse
Annonse

– Vi kan komme til å se en fortsatt eller økende «terrorbombing» av den typen vi alt har sett. Russland, ruster opp, mobiliserer flere soldater til krigen og kan gripe enda dypere ned i den militære verktøykassa, sier Wilhelmsen til NTB.

Potensielt kan Russland også ty til taktiske atomvåpen.

– Denne type eskalering vil gjøre dette til en langdryg krig med enorme ukrainske tap, sier hun.

– Viktig for vår trygghet

På spørsmål om hvordan donasjonen vil påvirke Norges sikkerhet, svarer Gram:

– Det er veldig viktig for norsk sikkerhet at Russland ikke vinner fram med en angrepskrig. Det er viktig at Ukraina kan slå tilbake.

– Det er Russland som har trappet opp med omfattende rakettangrep. Den aggresjonen kan ikke vinne fram. Det er grunnleggende for vår trygghet, er forsvarsministerens beskjed til dem som frykter at donasjonene kan føre til en opptrapping.

Norges bidrag vil ha betydning for Ukraina, mener han, samtidig som han understreker betydningen av at allierte land samarbeider om donasjonen.

Han opplyser at de gjør konkrete avveininger mellom Norges forsvarskapasitet og det som doneres, sammen med innkjøp fra industrien.

– Hvor avgjørende var det at også USA bidrar med stridsvogner?

– Vi tar våre beslutninger, men vi har hele veien lagt vekt på et sterkt samarbeid og koordinering med allierte, sier han.

Han viser til fredagens møte i Kontaktgruppen for Ukraina i Ramstein. Der ble spørsmålet om stridsvogndonasjoner diskutert.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 11 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse