Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
06 februar 2023 19:25
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen gjenopptar konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia. Men Ap på Stortinget sier kabelen ikke kommer til å bli noe av.

Behandlingen av kabelen ble satt på vent i 2021, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa da prosjektet skulle gravlegges. Nå gjenopptar regjeringen imidlertid selve behandlingen av konsesjonssøknaden.

annonse

– Denne søknaden har ikke sjans til å overleve. Vi fikk stoppet den i Stortinget. Nå har vi høstet erfaringer. Det vil ikke være aktuelt å gi konsesjon til en ny utenlandskabel, punktum, sier Stein Erik Lauvås i Aps energifraksjon på Stortinget til NTB.

Senterpartiet har vært tydelig på at de ikke ønsker kabelen, og Arbeiderpartiets energiutvalg sa mandag at det ikke er ønskelig med nye utenlandskabler med det første. Det ønsker heller ikke SV.

– Vi tar det for gitt at regjeringen avslår søknaden. Noe annet ville vært svært oppsiktsvekkende i dagens situasjon med skyhøye strømpriser, sier SVs energipolitiker Lars Haltbrekken.

– Bedre grunnlag

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tror heller ikke det vil bli gitt konsesjon til kabelen.

– Jeg tror de fleste er enige med oss i dag om at det siste vi trenger, er en ny kraftkabel direkte fra fastlandet i Norge direkte til utlandet. De partiene som ivret for å privatisere muligheten til å drifte mellomlandsforbindelser for et tiår siden, har stilnet hen, sier Hessen Følsvik til NTB.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at saken gjenopptas fordi det nå er et bedre grunnlag for å behandle søknaden.

annonse

– Alle konsesjonssøknader som ligger i departementet, skal selvfølgelig behandles på en ordentlig måte. Det går vi i gang med nå, sier Aasland.

Venstre ønsker kabelen

Venstres Ola Elvestuen sier at kabelen bør bygges. Han viser til at det er mange nye vindkraftprosjekter på gang i Skottland. Dermed kan kabelen bidra til lavere priser og bedre forsyningssikkerhet i Norge, sier han.

– Det kunne vært bra med ny konsesjonsbehandling hvis det ikke bare er et spill for galleriet fra regjeringens side for å si nei. Venstre mener fortsatt NorthConnect bør bygges, sier Elvestuen.

NorthConnects styreleder Tore Olaf Rimmereid sier til Teknisk Ukeblad at han har notert seg at saken skal opp til ny behandling, men vil ikke si om han har håp om å få ja.

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Vi ser at behandlingen er gjenopptatt og at vi skal komme med innspill som er relevant for behandlingen. Den vil vi selvfølgelig gjøre, sier Rimmereid.

Ønsker rask avgjørelse

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og Olje- og energidepartementet ønsker en rask avgjørelse. Departementet har bedt NorthConnect om å få eventuelle nye opplysninger som kan være relevante for behandling av saken innen 24. februar.

– Arbeiderpartiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConnect ble midlertidig lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet. Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandlingen, er at vi nå har bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere virkningen på kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet, sier Aasland.

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

jon ingar eik 1 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
Ja Møreaksen er tidenes skandale, men følle prosjektet og den enda lengre omveien Hafast er mange ganger verre som ett ...
@Terje G. FinnøyDen raskeste veien er Møreaksen. Omveien er Romsdalsaksen, som også gir minst vei for pengene. Dine referanser til rette linjer ...
@Terje SundsbøMed dine uttalelser så sår du nettopp tvil om integriteten og seriøsiteten til Norstat.Og det samme gjelder vedr. KS2/del. 1 ...
@Terje G. FinnøyDet tragikomiske er det cel du som stpr for, men  flott at du nå benytter de samme referanser til SMP ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
@Rolf Erik PedersenDu lyver så det renner av deg. Jeg har aldri påstått at 80% er for Møreaksen. Jeg har vist til ...
Terje G. Finnøy 18 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDette nærmer seg en tragikomedie. Der det er forunderlig hvordan du vrir og vender, der du tilpasser din tillit/ikke tillit ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte