Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 februar 2023 09:59
Del på Facebook
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket både regjeringen og det norske folk for støtten på 75 milliarder da han torsdag talte til Stortinget.

Zelenskyj talte til Stortinget i mars i fjor, kun uker etter at Russland invaderte Ukraina. Torsdag talte han igjen i Stortinget, da den nye Ukraina-pakken ble lagt fram.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Forskjellen fra den gangen og situasjonen vi står i nå, er at vi nå er trygge på at den frie verden ikke vil svikte prinsippene om frihet, trygghet om at Ukraina ikke vil bli stående alene mot en slik fiende, og at Europa ikke vil gi fra seg noen av sine områder til fienden, sa Zelenskyj.

– Norges bidrag til denne tryggheten er historisk, sa han.

– Står sammen

Et bredt stortingsflertall er enig om en støttepakken på 75 milliarder kroner, som har fått navnet Nansen-programmet etter Fridtjof Nansen. Støtten fordeles over de neste fem årene. I år er halvparten av støtten militær, den andre halvparten humanitær hjelp.

Etter forhandlinger mellom partiene, ble avtalen presentert i en høytidsstemt seanse på Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte glede over at det var bred enighet om pakken på 75 milliarder til Ukraina de neste fem årene, og 5 milliarder i år til andre utviklingsland som er berørt av konsekvensene av krigen.

– Vi er med dere. Vi står sammen i fordømmelsen av Russlands krigføring i Ukraina og støtten til det ukrainske folks legitime forsvarskamp, sa Støre.

– Ingen kan spå

– Ingen kan i dag spå hva som vil skje i løpet av de neste fem årene. Men vi vet definitivt hva som ikke vil skje, og det er at Russland ikke vil bekjempe vårt samhold, sa Zelenskyj.

– Ukrainere og nordmenn deler de samme verdiene, vi står sammen i vårt forsvar. Vi deler den fremtidige seieren, som vil bli grunnlaget for sikkerheten til alle i verden. Måtte deres standhaftighet bli en ledestjerne for andre frihetsforkjempere, sa Zelenskyj, som mottok applaus etter talen.

Enkelt for Høyre

Statsministeren trakk fram at flertallet på Stortinget har blitt enige om en avtale som strekker seg inn i neste stortingsperiode. Høyre-leder Erna Solberg sier det var enkelt for partiet å si ja til pakken.

– Ukraina trenger forutsigbarhet og vite at vi står sammen med dem, sier hun.

Frp støtter forliket, men har fått godkjenning til å legge inn i avtalen at de ikke støtter bistandsdelen til land i sør.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Jeg beklager at Frp ikke er med å støtter en ettårig ekstrabevilgning til bistand. Men jeg mener det er viktig å ha Frp med på Ukraina-programmet, på denne måten har vi sendt et signal om at alle aktuelle regjeringspartier neste regjeringsperiode står bak, sier Støre.

Rødt står utenfor forliket fordi de ikke fikk reservere seg mot å gi militær støtte til Ukraina utover militært b-materiell. Men partiet støtter avtalens økonomiske rammer. Venstre og MDG tok til orde for at støtten til Ukraina kan økes enda mer.

– En forsikringspremie

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kaller de 75 milliarder kronene en forsikringspremie.

– Det er en kjempeprioritering, men vi ser på det som vår nasjonale forsikring, sier han til NTB.

Han mener det er veldig viktig for norsk sikkerhet å sørge for at Russland ikke når fram med rå maktbruk overfor et naboland.

Alle pengene er ren støtte, ikke lån som Ukraina senere må betale tilbake, opplyser han.

Finansministeren er ikke engstelig for at avtalen om å bruke 15 milliarder kroner hvert år i fem år vil gjøre det krevende når budsjettene skal snekres de neste årene.

– Dette er en ren oljepengebruk, det kommer ikke til å prioriteres på bekostning av noe annet. Det er jo en del av oljepengene, og for framtiden vil det være litt mindre penger i oljefondet, men vi mener det er en forsikringspremie for oss, sier han.

SV: – Ikke bare en europeisk krise

SV som samarbeider med regjeringen om statsbudsjettet, mener det er viktig at ekstra penger til bistand til andre land er en del av pakken.

– Dette er ikke bare en europeisk krise. Ringvirkningen av krigen ser vi nå over større deler av verden. Russland og Ukraina er to av verdens største mateksportører og krigen gjør at det matmangel og økende matvarepriser og en mer desperat situasjon, ikke minst i Afrika og Midtøsten, sier avtroppende partileder Audun Lysbakken.

– Det er viktig at Norge sender to signaler: Vi har en langsiktig forpliktelse til Ukraina og vi står ved våre forpliktelser til bistand. Nå når vi prosentmålet for norsk bistand, sier han.

Han sier han håper på langsiktig støtte til bistand i budsjettene framover, og at det ikke blir nødvendig med ekstraordinære bevilgninger til bistand. Men avtalen åpner for nye slike bevilgninger, ifølge SV-lederen.

Annonse
Annonse

Fakta om Ukraina-pakken - Nansen-programmet

 

• Norge gir 75 milliarder kroner - 7,5 milliarder euro - over fem år, fra 2023 til 2027.

• I tillegg bevilger Norge også 5 milliarder kroner i 2023 til utviklingsland som er særlig rammet av krigens globale virkninger.

• I 2023 går 7,5 milliarder kroner til sivil støtte og 7,5 milliarder kroner til militær støtte i Ukraina.

• Støtten skal brukes til militær støtte, nødhjelp, bidrag til å opprettholde sivil infrastruktur og kritiske samfunnsfunksjoner, samt bidrag til gjenoppbygging av det ukrainske samfunnet når det er mulig. Midlene kan også brukes til sivil støtte for å avhjelpe krigens konsekvenser for Moldova.

• Et bred flertall på Stortinget har stilt seg bak pakken. Frp støtter forliket, men har fått godkjenning til å legge inn i avtalen at de ikke støtter bistandsdelen til land i sør. Rødt står utenfor forliket fordi de ikke vil gi militær støtte til Ukraina utover militært b-materiell, men støtter avtalens økonomiske rammer.

• Hjelpeprogrammet er gitt navnet Nansen-programmet til minne om den norske polfareren Fridtjof Nansens nødhjelpsarbeid i Ukraina i 1921–1923.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse