Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 februar 2023 23:50
Del på Facebook
Samiske aktivister og Natur og Ungdom demonstrerer i inngangspartiet hos Olje- og energidepartementet for å demonstrere mot vindturbinene på Fosen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Samiske aktivister og Natur og Ungdom demonstrerer i inngangspartiet hos Olje- og energidepartementet for å demonstrere mot vindturbinene på Fosen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Aktivister tok seg torsdag inn i Olje- og energidepartementet. De reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Torsdag er det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig, og at den er i strid med menneskerettighetene fordi den krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Torsdag formiddag tok samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og ungdom seg inn i departementsbygningen i protest mot at vindturbinene ikke er revet, og at landet ikke er tilbakeført til reindriften.

Annonse
Annonse

Ti timer senere forberedte de seg på å tilbringe natten i resepsjonen.

– Vi har ingen planer om å flytte oss før de flytter oss med makt. Verken vi eller demonstrantene utenfor har tenkt å gi oss, til tross for at det er kaldt og mørkt, og det kommer til å bli en lang natt, sier leder i NSR-Nuorat Elle Nystad i en pressemelding torsdag kveld.

I tillegg til Nystad er artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen leder i Natur og Ungdom Gina Gylver blant demonstrantene.

Høyesterett har tidligere uttalt at kjennelsen ikke automatisk medfører at vindmøllene må demonteres.

Krever at vindturbinene rives

– Vindturbinene på Fosen skal rives, og landet skal tilbakeføres til Fosen-samene. De har kjempet kampen mot vindindustrien og staten i rundt 10 år. Vi er her i solidaritet med dem som ikke har så mye mer å gå på, og som er slitne etter alle statlige overgrep, sier Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) kom selv og snakket med aktivistene inne på departementet torsdag.

Annonse
Annonse

I løpet av dagen har over hundre mennesker vært innom markeringen utenfor for å vise støtte, og antallet toppet seg ved tretiden da det ble holdt appeller, diktlesing, joik og direktesending av innslag fra aktivistene innendørs, ifølge aktivistene.

– Olje- og energiministeren får nok en gang tråkke over oss på vei til jobb, denne gangen bokstavelig talt. Nå kan de ikke lenger overse oss, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Sameksistens

Onsdag sa Aasland til NTB at regjeringen først og fremst vil ha et nytt forvaltningsvedtak på plass slik at vindkraft og reindrift kan leve side om side.

– Det som kreves av oss nå, er å svare ut det Høyesterett egentlig ikke svarte på, nemlig hvordan en kan fatte et nytt forvaltningsvedtak der man har avbøtende tiltak for reindriftsnæringen og klarer å bevare urfolks rettigheter over tid. Vi må få på plass dette utredningsprogrammet, sa Aasland.

På spørsmål om hvorfor det ikke har skjedd noe til tross for at det har gått 500 dager, svarte Aasland:

– Jeg tok kontakt med vindkrafteierne, reindrifta, Sametinget og de involverte umiddelbart etter Høyesteretts kjennelse – nettopp for å få på plass rammene for hvordan vi skal gå fram.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse