Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 februar 2023 10:15
Del på Facebook
Skogflått kravler på menneskehud. Skogflåtten kan være aktiv og vertsøkende allerede ved en temperatur på 3–5 grader. Den tåler korte perioder med frost, men for å kunne utvikle seg krever den mer enn 10 grader. Foto: Erlend Aas / NTB
Skogflått kravler på menneskehud. Skogflåtten kan være aktiv og vertsøkende allerede ved en temperatur på 3–5 grader. Den tåler korte perioder med frost, men for å kunne utvikle seg krever den mer enn 10 grader. Foto: Erlend Aas / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye flåttarter vil komme til Norge. Med klimaendringer vil de potensielt smittebærende krypene lettere kunne spre seg. Ekspertene vil ha bedre overvåking.

– Vi må prøve å finne ut hva som kommer til landet vårt, og finne ut hva slags smitte de har med seg, sier professor Snorre Stuen ved NMBU Veterinærhøgskolen til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Han har arbeidet med flåttsykdommer i snart 40 år. I siste nummer av Norsk veterinærtidsskrift presenterer han en oppdatering av flåttsituasjonen.

Til nå er det påvist ti-tolv arter av flått i Norge. Det er grunn til å tro at flere flåttarter vil komme. De vil komme med trekkfugler eller på kjæledyr. De vil kunne bli spredt med hjortevilt som migrerer og blir flere i antall og finner nye områder, blant annet på grunn av klimaendringer. Land som Sverige og Danmark er i gang med mer overvåking av flått, særlig i urbane strøk, og mer er på trappene i Europa. Men ennå ikke i Norge.

– I alle storbyer er det parker, med kratt og busker. Der er det flått på ulike vertsdyr, og dette burde vi hatt midler til å undersøke, sier Stuen.

Vil ha innlevering

Som en del av EU-prosjektet NorthTick har Flåttsenteret utviklet en nettside hvor alle som vil, kan rapportere inn observasjoner av flått i Norge. Stuen ønsker seg mer.

– Vi bør undersøke flåtten for å finne ut hvilke typer som sprer seg, og sjekke dem for smittestoff. Da må vi også få innlevert flåtten, sier han.

Mest vanlig og kjent her er bakteriesykdommen Lyme borreliose. I fjor ble 560 alvorlige tilfeller registrert i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Siden 2012 har antallet tilfeller økt jevnt og trutt og er nå mer enn dobbelt så høyt. I tillegg er det kommet flere tilfeller av skogflåttencefalitt (TBE), en infeksjon i hjernen og ryggmargen som kan oppstå etter smitte av virus overført ved flåttbitt.

Annonse
Annonse

Omkring 5.000 til 12.000 tilfeller av TBE blir rapportert årlig i Europa, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt dette nå, og det har allerede vært flere konferanser i år. Vi burde ha litt midler til overvåking, så vi kan følge utviklingen.

Midler i bruk

I tillegg til forskning på spredning, sykdommer og langtidseffekter, testes det ut både vaksiner og medisiner.

En vaksine som kan vise seg å være effektiv mot borreliose, blir nå testet ut på mennesker i Europa. Vaksinen kan bli tilgjengelig i 2026/27.

– Flåttdrepende midler blir brukt i stort omfang på dyr, uten at de miljømessige konsekvensene av dette er nærmere undersøkt, sier Stuen. Han sier mye tyder på at vi vet for lite om flåttbårne sykdommer på dyr. Det gjør det spesielt viktig å styrke kartleggingen av flåttens utbredelse.

Selv skal han bidra ved å teste effekten av et produkt han kom over i en bokhandel.

– Det er en brikke som sender ut ultralyd (40 KHZ), og som ifølge produsenten skal kunne holde flått på to meters avstand. Jeg skal prøve den til sommeren. Vi må jo prøve å få dette bekreftet, hvis det kan fungere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse