Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 april 2023 08:48
Del på Facebook
Havvind står for størstedelen av veksten innenfor grønne næringer offshore. Foto: Carina Johansen / NTB
Havvind står for størstedelen av veksten innenfor grønne næringer offshore. Foto: Carina Johansen / NTB

Omsetningen knyttet til havvind, hydrogen og CCS var på 46 milliarder kroner i 2021, ifølge en ny kartlegging. Bransjen venter kraftig vekst.

Kartleggingen er gjort av Menon Economics på vegne av Offshore Norge. Den baserer seg på spørreundersøkelser, intervjuer og tredjepartskilder.

Annonse
Annonse

– Frem mot 2030 forventes det en betydelig vekst i både omsetning og sysselsetting i de nye grønne næringene. I 2030 har Menon Economics kartlagt at aktørene i sum forventer en omsetning på nærmere 250 milliarder kroner og en sysselsetting på omkring 30.000, heter det i oppsummeringen av rapporten.

Havvindmarkedet leder an

Omsetningen knyttet til havvind, hydrogen og CCS var på 46 milliarder kroner i 2021. Sysselsettingen i de samme næringene var på 5.600 personer, ifølge kartleggingen.

Offshorenæringens vekst i grønn omsetning har fram til nå i hovedsak vært drevet av aktivitet i havvindmarkedet, og 90 prosent av inntektene i 2021 kom fra eksport og salg fra norske selskaper i utlandet, ifølge rapporten.

Annonse
Annonse

Menon skriver at et viktig funn i både denne analysen og i tidligere analyser er at verdien av teknologi- og kompetanseoverføring fra olje- og gassnæringen til de tre næringene er betydelig.

Offshore Norge: – Ønsker tempo

Flertallet av aktørene opplever at erfaring fra olje- og gassnæringen vil være viktig for å vokse i alle de tre næringene. I særlig grad gjelder dette havvindnæringen og CCS-markedet (karbonfangst og lagring).

– Næringen har opparbeidet seg en ettertraktet kompetanse som vil gi norske aktører et fortrinn i konkurranse med internasjonale aktører, men det er svært viktig at vi holder tempoet oppe i de nye grønne næringene, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse