Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
10 april 2023 11:35
Del på Facebook
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) oppfordrer alle til å søke høyere utdanning, og sier at han er spent på årets søkertall. Fristen for å søke er 15. april. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) oppfordrer alle til å søke høyere utdanning, og sier at han er spent på årets søkertall. Fristen for å søke er 15. april. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå nærmer søknadsfristen for høyere utdanning seg med stormskritt, og det er flere ting alle som søker, bør tenke på, framholder myndighetene.

15. april er søknadsfristen for høyere utdanning i Norge. Den aller største andelen søkere vil være førstegangssøkende.

Annonse
Annonse

For mange er valg av utdanning et viktig veivalg i livet, og mange sliter med å velge studieretning.

En anbefaling er derimot krystallklar: De færreste utdanninger er bortkastede. Rådet er derfor å ta utdanning – og gjerne mer utdanning etter hvert.

Benytt deg av informasjonen som finnes

Alle som skal søke høyere utdanning, bør benytte seg av informasjonen som allerede finnes – og søke tidlig, er rådet fra direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

– Det er en god investering å ta utdanning, enten i form av fagbrev eller høyere utdanning. Det gir langt flere muligheter, uansett hva man velger, enn om man ikke gjør det, sier Skule til NTB.

Han råder søkere til å besøke utdanning.no og karriereveiledning.no for å bli klokere i det valget man står overfor. Begge tjenestene er gratis å bruke, og de gir en oversikt over noe mange sliter med, ifølge utdanningsdirektøren.

– Vi opplever at mange syns det er vanskelig å forstå sammenhengen mellom studieretninger og yrkesmuligheter etter endt utdanning. Derfor kan det være fornuftig å rådføre seg med andre, sier han.

Tre trender

Hvilke kompetansebehov samfunnet har, egne interesser og motivasjon er ting som bør tas med i vurderingen.

Skule framhever tre trender:

– Digitalisering påvirker alle deler av arbeidslivet, og behovet for digital kompetanse er aktuelt i alle bransjer. Med den aldringen samfunnet står overfor, så er de fleste helseyrker relevant. Samtidig blir jobber innen det grønne skiftet viktig, og da er det flere ingeniørstudier som er relevante, og det samme er etterspørselen etter fagarbeidere og håndverkere.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Disse trendene driver kompetansebehovene nå, slår han fast.

Viktig å kvalifisere seg gjennom utdanning

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener at det i årene og tiårene framover vil være et stort behov for kompetanse i mange ulike næringer over hele landet.

– Det viktigste unge folk kan gjøre for å sikre seg en god framtid og bidra til å bygge et godt samfunn i Norge, er å kvalifisere seg gjennom utdanning, sier Borten Moe til NTB.

Statsråden er enig med Skule i at man bør velge en studieretning som gir gode framtidsutsikter, og tror det vil gjenspeiles i årets søkertall.

– Ungdommen viser seg, år etter år, å være både fornuftige og oppmerksomme på samfunnsutviklingen, sier Borten Moe.

Norge trenger kompetanse

Norge kan aldri hevde seg på billig produksjon eller arbeidskraft, men på kompetanse, mener statsråden. Han er spent på årets søkertall.

– I årene som kommer, er det sannsynlig at knapphet på kompetanse vil bli en av de viktigste bremseklossene for å løse de store utfordringene vi som samfunn, står overfor, sier Borten Moe.

Under pandemien gikk søkertallene opp som følge av at mange mistet jobben og valgte å finne en ny yrkesretning. I 2020 og 2021 var søkertallene rekordhøye, før de gikk litt ned igjen i 2022.

– I fjor var det 135.000 søkere til høyere utdanning. Det er et godt arbeidsmarked nå, med lav ledighet. Det fører til færre søkere. Samtidig er kullet som er ferdig med videregående i år, litt mindre enn de siste årene, forklarer Skule.

Søknadsfristen er ved midnatt 15. april, og man må søke gjennom Samordna opptak.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse