Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
25 april 2023 06:12
Del på Facebook
Himanshu Gulati (Frp) mener det må gjøres raske tiltak for å få slutt på vold i norske skoler. Foto: Heiko Junge / NTB
Himanshu Gulati (Frp) mener det må gjøres raske tiltak for å få slutt på vold i norske skoler. Foto: Heiko Junge / NTB

Frps forslag om å få årlig statistikk på hvor mange ansatte i skolene som blir utsatt for vold og trusler, fikk tirsdag bred støtte på Stortinget.

Utdanningspolitisk talsperson Himanshu Gulati i Fremskrittspartiet fremmet tirsdag en rekke forslag i Stortinget som skal hindre vold i den norske skolen.

Annonse
Annonse

Forslaget om å få årlig statistikk på hvor mange ansatte i skolene som blir utsatt for vold og trusler, fikk bred støtte på Stortinget, skriver Utdanningsnytt. I dag er det slik at det varierer hvordan og hva de enkelte kommuner rapporterer.

Ifølge Utdanningsnytt, som har kartlagt vold og trusler mot ansatte i de 20 største kommunene i Norge, kommer det fram at det i fjor kom inn over 20 000 avviksmeldinger på vold og trusler i disse kommunene. Hvordan avvik meldes, varierer mye fra kommune til kommune.

– Dette er det mest alvorlige i norsk skole i dag. Vi har en voldsepidemi, sier Gulati til Klassekampen.

Fem forslag

Ifølge Utdanningsnytt fremmet Frp fem forslag som tirsdag ble debattert i Stortinget:

* Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan lærerens stilling i skolen kan styrkes, herunder gjennom økt myndighet, utvidede fullmakter for bortvisning av elever, anledning til å gripe inn og beskytte seg selv og andre i farlige situasjoner og lignende. Forslagene bør også inkludere en styrking av skoleledelsens mulighet og virkemidler til å håndtere og reagere på vold og trusler som skjer i skolen. Om nødvendig for gjennomføring av tiltakene bes regjeringen fremme forslag til konkrete lovendringer.

* Stortinget ber regjeringen sørge for økt fokus på klasseledelse i lærerutdanningen.

Annonse
Annonse

* Stortinget ber regjeringen sørge for økt involvering av foreldre og foresatte ved alvorlige overtramp av ordensreglementet i skolen.

* Stortinget ber regjeringen vurdere innføring av oppfølgingsteam ved sterkt belastede skoler, vurdere innføring av faste rutiner for politianmeldelse fra skolens side ved alvorlig vold og trusler, og vurdere hvilke reaksjoner som kan ilegges personer som utøver vold og trusler i skolen.

* Stortinget ber regjeringen om årlig å rapportere om statistikk og utviklingen når det gjelder vold og trusler i norsk skole.

Uklare rettslige rammer

Nylig foreslo regjeringen en ny opplæringslov. Dette forslaget har blitt kritisert for å mangle regler for hvordan en lærer kan gripe inn overfor elever som utagerer.

Regjeringen har sagt til avisen at det i dag er uklare rettslige rammer for når en lærer kan bruke fysisk makt. De har lovet at det skal komme forslag til slike regler før sommeren, men disse vil tidligst kunne tre i kraft fra høsten 2024.

– Det trengs tiltak nå, sier Gulati.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse